WTO iduće sedmice planira odobriti evropske carine na uvoz iz SAD-a

0

Evropska unija trebala bi iduće sedmice dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača aviona Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

EU je izborio pravo na uvođenje carina u sporu sa SAD-om zbog subvencija američkom proizvođaču aviona Boeing, potencijalno produbljujući dugotrajne trgovinske sukobe zbog kojih je Washington uveo carine na robu iz EU-a.

Prema pravilima WTO-a, Evropska unija mora službeno obavijestiti Tijelo za rješavanje sukoba (DSB) o planu uvođenja carina. Prema dnevnom redu DSB-a, u kojem zasjeda svih 164 zemalja članica WTO-a, EU to planira učiniti na sljedećem sastanku 26. oktobra.

To ne znači nužno da će EU odmah uvesti carine. Evropska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku EU-a, također se mora savjetovati s 27 članica EU-a o tom pitanju.

Američka vlada saopćila da ne postoji pravna osnova po kojoj EU uvodi carine otkada je ukinuta sporna porezna olakšica, što je stajalište kojeg se drži i Boeing.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će „uzvratiti“ Evropskoj uniji ako uvede carine na američku robu.

Hina