Warren Buffett donirao 3,17 milijardi dolara u humanitarne svrhe

0

Poznati investitor Warren Buffett u ponedjeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara dionica svoje kompanije Berkshire Hathaway fondaciji Bill & Melinda Gates te četirima porodičnim dobrotvornim organizacijama.

To je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od decenije staroj namjeri da većinu svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe.

Kompanija je objavila da je Buffett od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi zakladi Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sjedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, uprkos tome što je više od 40 posto udjela poklonio.

Fondacija Gates, koja je usredotočena na unaprijeđenje zdravstvene njege, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedjeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom i direktor Berkshirea.

Buffett je također donirao novac fondaciji Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i fondaciji Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova djeca Howard, Susan i Peter.

Nakon ove donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

Prije objave donacija, Forbes je neto vrijednost Buffettovog bogatstva procjenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internetsku prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španski poduzetnik i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.

(Poslovni.hr / BiznisInfo)