WAIPA i FIPA o privlačenju direktnih inostranih ulaganja

0

Svjetsko udruženje agencija za unapređenje stranih investicija – WAIPA, u saradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) organiziralo je u četvrtak u Mostaru regionalni sastanak na temu “Iskustva i izazovi u privlačenju direktnih inozemnih ulaganja: Optimalna upotreba Programa postinvesticijske podrške u procesu privlačenja direktnih stranih ulaganja”, saopšteno je iz FIPA-e.

Skup je organiziran u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva “Mostar 2016” i to s s ciljem razmjene iskustava i najbolje svjetske prakse u procesu privlačenja investicija te kako bi se jačala regionalna saradnja između agencija za unapređenje stranih investicija i nadležnih institucija.

U sklopu sastanka, održana je panel-rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici agencija za strana ulaganja BiH, Bugarske, Turske i Tatarstana i Grupacije Svjetske banke. Gordan Milinić, Stamen Yanev, Furkan Karakaya, Minulina Taliya Ilgizovna i Tarik Šahović govorili su o njihovom pristupu i radu u privlačenju stranih ulaganja, kao i viziji za unapređenje aktivnosti u navedenoj oblasti.

Predstavnik Svjetske Banke William Mut je predstavio “Unaprijeđeni program postinvesticione podrške stranim ulagačima”, kao i informacije o uspostavljanju “Saradničke mreže u BiH za podršku stranim investitorima”, dok je predstavnica FIPA-e Adrijana Marić predstavila iskustva FIPA-e u sprovođenju Aftercare programa kojeg je Grupacija Svjetske banke razvila u BiH u saradnji sa Agencijom.

Na konferenciji je govorio izvršni direktor WAIPA-e Boštjan Skalar i predstavnik Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar Oliver Cvitković.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srbije, Agencije za strana ulaganja Malte, Grupacije Svjetske banke, nadležnih ministarstava BiH, FBiH, RS-a, kantonalnih ministarstava i općina, Saradničke mreže, privrednih udruženja u BiH, Ambasade Narodne Republike Kine i kineske provincije Hebei i drugi, navodi se u saopštenju.