VW ponovo odgodio odluku o gradnji tvornice

0

Volkswagen je ponovno odgodio odluku o tome hoće li graditi tvornicu automobila u Turskoj, izvijestio je Reuters.

“Još imamo vremena i zasigurno možemo donijeti odluku do sredine godine”, rekao je za ovu agenciju izvor upoznat sa dešavanjima u kompaniji, prenosi BiznisInfo.

Ova informacija dolazi nakon što je Volkswagen u decembru rekao da će o planiranoj investiciji odlučiti u februaru. Potvrdili su tada da nisu odustali od projekta, već su samo najavili odlaganje zvanične odluke i najave koju su zajednički trebali dati turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tada je pojašnjeno da je odlaganje posljedica turske vojne intervencije i na sjeveru Sirije i zategnutih veza između Erdoğana i Merkel.

Traganje za lokacijom

Podsjetimo, u novembru 2018. godine njemački proizvođač automobila objavio je namjeru da izgradi novu tvornicu u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke Skoda Karoq i Seat Ateca.

Kako je vrijeme prolazilo, višestruke glasine o tome ko će biti domaćin nove fabrike VW-a našle su se u medijima.

U početku je društvo potencijalnih domaćina uključivala pet zemalja, ali je od tada izbor ograničen na Tursku i Bugarsku kao najvjerovatnije lokacije.

Od tada se počelo pričati o tome da će izbor pasti na Tursku. Njemački mediji su čak objavili da je država Katar, koja posjeduje 17-postotni udjel u Volkswagenu, tražila od nadzornog odbora da odabere Tursku za tu fabriku.

Njemačka država Donja Saksonija (Niedersachsen), jedan od dioničara VW-a, takođe je prema izvještajima medija bila za tu opciju.

Velika investicija

Za Tursku se kaže da ima velike šanse da bude izabrana s obzirom na faktore koji su odlučujući kada su u pitanju investicije u automobilsku industriju kao što su kvalifikovani ljudski resursi, podindustrijski kapaciteti, logistička rješenja, ukupna veličina tržišta i mogućnosti izvoza u susjedne zemlje.

VW će navodno uložiti između 1,3 milijarde eura i dvije milijarde eura u novi pogon, za koji se očekuje da će osigurati posao za oko 5000 ljudi. Očekuje se da će tvornica početi s proizvodnjom 2022. godine i poslužiti kao jedan od najvažnijih proizvodnih pogona u regiji.