VW odložio odluku o lokaciji gigafabrike u istočnoj Evropi

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je odložio odluku o lokaciji nove gigafabrike baterija za električne automobile u istočnoj Evropi u uslovima energetske krize i visoke inflacije.

Kompanija je ranije objavila da planira da širom Evrope izgradi šest fabrika baterija koje bi s radom krenule do 2030. godine uz kapacitet od čak 240 GWh godišnje. Jedna od fabrika će sasvim sigurno biti izgrađena na istoku Evrope, a druga u Španiji.

Najozbiljniji kandidati su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, a fabrika bi trebalo da bude otvorena 2027. godine.

Volkswagen je objavio da će konačnu odluku o lokaciji donijeti u prvoj polovini iduće godine te da ova odluka nema veze s izjavama češkog ministra privrede Karela Havličeka, koji je objavio da odluku očekuje do kraja godine.

O koliko velikom poslu je ovde riječ, dovoljno govori podatak da Volkswagenov centar za proizvodnju baterija u Saltziggeru trenutno zapošljava 500 ljudi iz 24 države, a očekuje se da će ukupno ulaganje iznositi oko dvije milijarde eura.

Takođe, u skoroj budućnosti kapacitet će se udvostručiti sa startnih 20 GWh u 2025. godini, a broj zaposlenih će se povećati na čak 2.500 radnika, prenio je Autoblog.rs,