VW odabrao lokaciju za divovsku fabriku veličine 200 stadiona

0

Automobilski gigant Volkswagen planira da otvori svoju najveću fabriku baterija u Kanadi, čime bi njemačka kompanija smanjila zavisnosti od isporuka iz Azije, prenio je Deutsche Welle.

Prva Volkswagenova fabrika baterija u Sjevernoj Americi imat će divovske razmjere jer će izgradnja početi iduće godine na površini koju bi zauzelo 200 fudbalskih igrališta.

Tu bi od 2027. godine trebalo da radi oko 3.000 ljudi, a najavljena je proizvodnja baterija za oko milion automobila godišnje.

Fabrika će se nalaziti u Sent Tomasu, na pola puta između kanadske metropole Toronta i američkog centra automobilske industrije Detroita.

Volkswagen ulaže pet milijardi eura, prenio je DW i dodao da dugoročno njemački proizvođač može da računa na oko devet milijardi eura subvencija iz kanadskog budžeta.

Kanadske vlasti su saopštile da će dobit za zemlju biti daleko veća od troškova subvencija. Uprava Volkswagena smatra da Sjeverna Amerika ima ključnu ulogu u strategiji firme za proizvodnju baterija, prenio je BizLife.