VW od naredne godine u jednoj zemlji prodaje samo e-vozila

0

Od 2035. u EU bi se trebala dopustiti prodaja isključivo električnih automobila. U Norveškoj je vlada puno strožija i od 2025. će se moći prodavati samo automobili s nultom emisijom.

Volkswagen ide korak unaprijed i prekida prodaju modela s benzinskim i dizelskim motorima u Norveškoj već od iduće 2024. godine.

Odluka se poklopila sa 75. godišnjicom marke u Norveškoj. Naime, od 1948. Møller Mobility Groupa uvozi vozila firme sa sjedištem u Wolfsburgu u ovu skandinavsku zemlju, prenosi Hak revija.

U Norveškoj električni automobili već čine više od 80 posto novih registracija. S 12 posto, Volkswagen ima drugi najveći tržišni udio. Ispred proizvođača automobila iz Wolfsburga je samo Tesla s 21 posto.

Što se tiče modela vozila, VW je također na drugom mjestu sa svojim električnim SUV-om ID.4. Samo je Tesla Model Y prodan u više primjeraka tokom septembra u Norveškoj. Ipak, postoji opasnost od kineskih proizvođača, koji često prvo ulaze na evropsko tržište upravo u Norveškoj i Skandinaviji.

Zato je Volkswagen kupio udio u kineskom Xpengu te sada zajedno s novim partnerom razvija dva nova modela koji će proširiti električni portfelj marke 2026. godine.