VW gasi većinu fabrika u Evropi

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je da se sprema privremeno ugasiti zatvoriti većinu svojih evropskih postrojenja nakon pandemije koronavirusa.

Razgovarajući s novinarima u utorak, izvršni direktor Herbert Diess rekao je da će kompanija “u skoroj budućnosti” ugasiti proizvodnju u tvornicama gdje se proizvode robne marke ove grupe, u većini slučajeva na najmanje dvije sedmice.

Proizvodnja u tvornicama Volkswagena u Španiji, Slovačkoj i Italiji zaustavit će se prije kraja sedmice, dodao je Diess.

To je uslijedilo nakon što je najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji upozorio da će 2020. biti „vrlo teška godina“, a epidemija koronavirusa predstavlja „nepoznate operativne i finansijske izazove“.

– Širenje koronavirusa trenutno utječe na globalnu ekonomiju. Neizvjesno je koliko će ozbiljno ili koliko dugo to utjecati i na koncern Volkswagen – rekao je Frank Witter, glavni finansijski direktor Volkswagena.

– Trenutno je gotovo nemoguće napraviti pouzdanu prognozu. Mi u potpunosti koristimo sve mjere u režimu radne grupe kako bismo podržali naše zaposlenike i njihove porodice i stabilizirali naše poslovanje – dodao je on.