Vučić: Srbija će do kraja godine prestići Hrvatsku

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija za pet mjeseci prestići Hrvatsku po apsolutnom iznosu BDP-a.

On je, odgovarajući na pitanje o kritikama koje dolaze iz Hrvatske, rekao da Srbija nikada nije imala BDP veći od Hrvatske.

– Srbija će za pet mjeseci preteći Hrvatsku po apsolutnom iznosu BDP-a. Kada sam postao predsjednik Vlade naš BDP je bio oko 33 milijarde a ove godine će biti 51 milijardu eura. Za to vrijeme BDP Hrvatske je sa 47 milijardi došao na nešto manje od 51 milijarde – naveo je on.

Vučić je rekao da će rast BDP-a u prvoj polovini godine biti oko 8,3 posto i da će ove godine javni dug biti opet ispod 60 posto BDP-a, to jest 59,3 posto, a ako bi imali rast od sedam posto onda će javni dug biti 58 posto BDP-a ili ispod toga.

– Ekonomske stvari idu veoma dobro, to su dobre vijesti, gradimo mnogo i veoma sam srećan zbog puteva što nikada toliko nismo gradili i gradit ćemo još mnogo više – naveo je Vučić.

Kaže da će do 1. Decembra Srbija imati u izgradnji ne osam, kako je prije rekao, već možda i devet ili 10 autoputeva ili brzih saobraćanica, kao i da će već u februaru ili od 1. marta krenuti brzi vozovi od Beograda do Novog Sada.

– To je ono što mijenja izgleda naše zemlje – poručio je Vučić.