VRLO JE JEDNOSTAVNO: Zašto su tastature mobilnih telefona i digitrona “obrnute”?

0

Većina nas nikada nije primijetila jednu veliku razliku između tastatura na mobilnim telefonima i kalkulatorima.

Ovo je na prvi pogled pomalo čudno. I jedne i druge koriste istih devet znakova, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedini taster koji je na istom mjestu je 5.

Na mobilnim telefonima, 1 je u gornjem lijevom uglu, dok je na digitronima u donjem lijevom. Čudno, zar ne?

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvijek imali tastere, već rotirajuće brojčanike, ali djeluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na dugmiće nisu jednostavno preuzeli već postojeći sistem koji se koristio na kalkulatorima.

Stvar je u tome da su, kada su u Bell Labsu razvijali prvu tastaturu za telefone, isprobali brojne načine na koje su dugmići posloženi dok nisu našli najbolji.

Nisu mislili samo na zadatke koji su već u to vrijeme postojali, već i kako će ljudi koristiti svoje telefone u budućnosti.

Inženjeri su otkrili kako je ljudima najlakše da koriste raspored sa 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tastatura ima još jednu funkciju, koju kalkulator nema – tipkanje slova.

Ovo i ima smisla, da slova počinju od vrha, a niko ne bi asocirao početak abecede s brojem 8.

Postavlja se pitanje zašto onda i kalkulatori nisu počeli sa brojem 1 na početku, ali na to niko nema smislen odgovor – proizvođači su jednostavno navikli.

Zanimljivo je, takođe, da novi bankomati koriste sistem koji postoji na mobitelima, a ne na kalkulatorima.