Vrijednost m:tela skočila za 70 miliona KM u nekoliko dana

0

Dionice Telekoma Srpske, odnosno Mtela, značajno su se oporavile ove sedmice a tržišna kapitalizacija, donosno berzanska vrijednost kompanije porasla je za oko 70 miliona KM u samo nekoliko dana, izvještava BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, dionice kompanije su 20. februara dotaknule dno od samo 1,14 KM po dionici, čime je tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije pala na oko 560 miliona KM. Pad donica, koji je trajao još od maja prošle godine, uzrokovan je nesigurnošću dioničara u vezi s procentom isplate dividende.

Pad cijena krenuo je još u maju prošle godine kada je kompanija prvi put odlučila da pola dividende, odnosno godišnje zarade, zadrži i reinvestira, umjesto da cijelu dobit podijeli dioničarima. Prije toga su dionice Telekoma Srpske vrijedile 1,63 KM, a cijela kompanija oko 800 miliona KM.

Šta se sada desilo

Kako bi umirio dioničare, Upravni odbor kompanije m:tel usvojio je i početkom ove sedmice objavio strateški dokument „Dividendne politike“ kojim je svim dioničarima zagarantovana isplata dividende u iznosu od najmanje 50 posto neto dobiti.

Iako donošenje „Dividendne politike“ nije obaveza dioničarskih društava koja posluju na berzi, generalna direktorica kompanije m:tel Jelena Trivan rekla je da je m:tel to uradio dobrovoljno kao znak obaveze prema dioničarima i njihove sigurnosti u svoje ulaganje.

Već ovaj potez doveo je do djelimičnog oporavka cijene dionica.

Osim toga, u četvrtak je objavljeno da dobit kompanije za 2023. godinu iznosi čak 332,39 miliona konvertibilnih maraka, što je rast od 250 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 304 posto u odnosu na godinu ranije.

Kako je BiznisInfo.ba objavio, ako se tome dodaju i rezultati kompanija koje je Telekom akvizirao, i koji su sada dio m:tel grupe, godišnja dobit se penje na čak 354,47 miliona KM.

Veći dio zarade, doduše, nije došao iz poslovanja već iz prodaje imovine, odnosno antenskih stubova koje je preuzeo britanski fond Aktis.

Nakon svega, dionica se oporavila na 1,28 KM u petak, čime je vrijednost kompanije skočila na 629 miliona KM.