Vrijednost Facebooka prvi put premašila bilion dolara

0

Američki savezni sud odbacio je prigovor Federalne komisije za trgovinu (FTC) protiv Facebooka, rekavši da agencija nije pružila dokaze za svoju tvrdnju da kompanija ima monopol na društvenim mrežama.

U mišljenju objavljenom u ponedjeljak popodne, sudac James Boasberg s američkog Okružnog suda u okrugu Columbia naveo je da smatra da FTC “nije iznio dovoljno činjenica da vjerodostojno utvrdi … da Facebook ima monopol na tržištu ličnih socijalnih umrežavanja (PSN)”.

Boasberg je napisao da FTC nije učinio dovoljno da potkrijepi svoju tvrdnju da Facebook drži “60 posto plus” udjela na tržištu društvenih medija.

Dionice Facebooka skočile su u ponedjeljak za više od 4 posto nakon ove vijesti, po prvi put premašivši tržišnu vrijednost od bilion dolara (hiljadu milijardi).

FTC je tvrdio da je Facebook kršio nacionalne antimonopolske zakone stječući novonastale startupe poput Instagrama koje je doživljavao kao prijetnju svojoj dominaciji i sprečavajući druge da se priključe na Facebook servise.

– Sretni smo što današnje odluke prepoznaju nedostatke u vladinim žalbama podnesenim protiv Facebooka – navodi se u saopštenju firme.