Ušuškan na kraju reda kafića koji su svoje mjesto našli u Kranjčevićevoj ulici iza nebodera UNITIC-a na Marijin Dvoru, smjestio se NYC Bagel.
Na vratima nas dočekuje Melisa Salihagić, vlasnica radnje koja je u svoj grad donijela autentična bagel peciva pripremljena po originalnoj recepturi iz Njujorka.
– Nakon života u Americi, odlučila sam se vratiti kući i pokrenuti nešto novo i drugačije. Željela sam pokušati ispričati jednu posebnu priču koja će povezati Sarajevo i Njujork – kaže Melisa na početku razgovora.
U domovinu se vratila sa suprugom Davidom Levineom, čiji je pradjed bio vlasnik pekare ovih posebnih peciva u njujorškom Bruklinu.
– Uvijek smo razmišljali o tome kako da povežemo svoja iskustva i mjesta našeg porijekla. Tako je i nastala ova ideja. Sve pravimo ručno, primjenjujemo tradicionalne metode vrenja prije pečenja i koristimo domaće sastojake. Naši bageli imaju nizak sadržaj masti i nimalo konzervansa, aditiva, šećera. Pored klasičnih bagela, u ponudi imamo i dodatke poput krem sira, ali i posebnu kafu. Želimo svojim gostima pružiti jedno drugačije iskustvo, ali i obogatiti sarajevsku ponudu internacionalne hrane – dodaje Melisa.
Svoja vrata su otvorili prije sedam dana, vrijedni tim se uhodava, a brojni zainteresovani kupci čekaju svoju priliku da probaju novi proizvod u našem gradu.
NYC Bagel je podršku dobio kroz program dodjele grantova USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” koji podržava povratak bosanskohercegovačke dijaspore i njihova ulaganja u domovinu, rekli su iz USAID-a.