Volvo Cars će od 2030. biti samo električni

0

Švedski proizvođač automobila u kineskom vlasništvu Volvo Cars objavio je u utorak da od 2030. planira prodavati samo električne automobile, signaliziravši okretanje najdinamičnijem segmentu globalnog tržišta.

Svi modeli koji imaju motor s unutarnjim izgaranjem, uključujući hibridna vozila, postupno će se ukinuti, najavila je kompanija.

“Automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem dugoročno nemaju budućnost”, objasnio je glavni tehnološki direktor Henrik Green.

Godinu 2030. odabrali su zbog snažne potražnje za električnim automobilima u posljednjim godinama i “čvrstog uvjerenja da se tržište automobila s unutrašnjim izgaranjem sve više smanjuje”, objasnio je Green.

“Da bismo ostali uspješni, potreban nam je profitabilan rast. Stoga smo, umjesto da ulažemo u poslovanje koje se smanjuje, odlučili ulagati u budućnost – električnu i internetsku”, naglasio je u saopćenju glavni izvršni direktor Hakan Samuelsson.

Prošle su godine predstavili XC40 Recharge, prvi automobil isključivo na električni pogon, a najavili su i novi model.

Do 2025. godine električni automobili trebali bi činiti polovinu globalne prodaje Volvo Carsa, a drugu polovinu hibrdna vozila.

Volvo Cars se također planira više usredotočiti na internetsku prodaju, pa će svi potpuno električni modeli biti dostupni samo putem usluge Care by Volvo.

Kineski Zhejiang Geely Holding Group kupio je švedsku kompaniju 2010. godine od američkog automobilskog diva Forda, podsjeća agencija dpa.

Hina