Nakon optužbi za tržišnu manipulaciju: Volkswagen stao uz svoje šefove

0

Nakon što je njemačko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv direktora Volkswagena Herberta Diessa i predsjedavajućeg Hansa Dietera Poetscha zbog tržišnih manipulacija povezanih sa skandalom sa dizelskim emisijama koji je izbio 2015, iz ove kompanije je saopćeno da će oni, bez obzira na optužbe, ostati na svojim pozicijama i nastaviti voditi kompaniju.

Nadzorni odbor kompanije koji je u srijedu održao vanredni sastanak, naveo je u izjavi da će oni za sada ostati na svojim pozicijama te da će to osigurati stabilnost na vrhu najvećeg svjetskog proizvođača automobila dok pokušava naći svoj novi put kao lider u industriji električnih vozila.

“Na temelju vlastitih opsežnih i neovisnih istraga od jeseni 2015. godine, nadzorni odbor još uvijek ne može reći da tržište kapitala namjerno nije obaviješteno”, navedeno je u saopćenju kompanije koje prenosi CNN.

Podsjetimo, prema njemačkom zakonu, najviši rukovoditelji moraju obavijestiti dioničare o informacijama koje mogu utjecati na cijene dionica – poput značajnih finansijskih rizika – čim ih postanu svjesni. Njemačko tužilaštvo optužilo je rukovodstvo Volkswagena da dioničare i investitore nije informisalo o skandalu sa ispušnim plinovima čim je za to saznalo iako su mogli pretpostaviti da će to uticati na cijenu dionica.