Volkswagen: Prihod nam stagnira zbog slabije prodaje

0

Njemački automobilski div Volkswagen preliminarno je izvijestio o stagnaciji prihoda u prvom tromjesečju zbog slabije prodaje, dok mu je dobit snažno porasla, poduprta kontrolom troškova i fokusom na skuplje modele.

Dobit nakon poreza poskočila je u prva tri ovogodišnja mjeseca na 6,7 milijardi eura s 3,4 milijarde u istom prošlogodišnjem periodu.

Kada se isključe kamate, porezi i troškovi skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila, operativna dobit porasla je 77 posto, na 8,5 milijardi eura.

Kažu da se još uvijek uspješno nose s nestašicom čipova

Iako je grupa zbog krize u nabavci poluprovodnicima isporučila otprilike za petinu manje vozila i proizvela gotovo 12 posto manje automobila, prihod se zadržao na nivou istog prošlogodišnjeg preioda i iznosio je 62,7 milijardi eura, prenosi Index.hr.

Napomenuli su da se još uvijek uspješno nose s krizama poput globalne nestašice čipova, problema u lancu snabdijevanja zbog rata u Ukrajini i opetovanog lockdowna u Kini. Prognoze su im ipak i dalje oprezne.

“Još nije moguće definitivno utvrditi kako će konkretno aktuelni razvoj događaja u sukobu Rusije i Ukrajine i pandemija kovida-19 uticati na poslovanje grupe, globalnu ekonomiju i rast u autoindustriji”, naglašavaju.

Volkswagen se suočava s “izazovima bez presedana”, zaključio je izvršni direktor Herbert Diess.