VW počinje gradnju fabrike u Turskoj 2020. godine

0

Planovi koncerna Volkswagen za otvaranje novog pogona u Istočnoj Evropi postaju sve konkretniji.

– U toku su završni razgovori sa Turskom – rekao je reporterima u Berlinu šef VW-ovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman.

Dodao je da računa s tim da će za dvije sedmice doći do konačnog dogovora – “a možda i ranije”, prenosi radio Deutsche welle (DW).

Trenutno se radi “na finalizovanju ugovora” kako bi on bio spreman za potpisivanje. Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom.

Insajderi tvrde da je odluka o gradnji pogona za više od 1 milijardu eura već donijeta.

– Ta Volkswagenova investicija u Turskoj je dobra stvar za čitavu tursku privredu – rekao je za DW Alper Kanča, predsjednik turskog udruženja proizvođača automobilskih dijelova Taysad.

Volkswagen u uspješnim godinama u Turskoj prodaje oko 170.000 automobila. To je veliki udio na tržištu te zemlje i dobro je i za tursku i za Njemačku, naglasio je Kanča.

Nova fabrika će imati kapacitet za sklapanje do 300.000 vozila godišnje, kao i oko 4.000 zaposlenih. Biće otvorena u Manisi u blizini Izmira u Zapadnoj Anadoliji.

– Ekonomski faktori u regionu su idealni za otvaranje takvog pogona – kaže Kanča.

Prema insajderskim informacijama, gradnja fabrike bi trebalo da počne 2020, a proizvodnja automobila – 2022. godine. Uprava kompanije je mjesecima pregovarala sa turskim vlastima – alternativa je bila Bugarska i, u ranijoj fazi, i Srbija.

U novoj fabrici bi trebalo da se proizvode model Volkswagen Passat i Škodin model Superb, prenosi Tanjug.