Volkswagen osnovao novu firmu

0

Njemački automobilski div Volkswagen osnovao je s belgijskom grupom Umikor zajedničku firmu koja će u Evropi proizvoditi materijale za baterije za električna vozila.

Nova firma IONWAY snabdijevat će fabrike baterijskih ćelija Volkswagenove podružnice PowerCo u Evropi jeftinim materijalima za proizvodnju baterija, objavili su u zajedničkom saopštenju VW i belgijska firma.

U VW se nadaju da će novi projekt smanjiti troškove električnih vozila, prenosi SEEbiz.

– U saradnji s našim pouzdanim partnerom Umikorom osigurat ćemo internu nabavku ključnih materijala za proizvodnju ćelija po razumnim cijenama – rekao je krajem prošle sedmice izvršni direktor Volkswagenovog odjeljenja za proizvodnju baterija PowerCo Frenk Blom.

– Zahvaljujući sigurnom pristupu firma PowerCo isporučivat će grupi Volkswagen cjenovno konkurentne baterijske ćelije kroz razdoblje od više godina, omogućujući njenim brendovima da kupcima ponude atraktivna, cjenovno pristupačna električna vozila – naglasio je Blom.

Očekuje se da će nova firma sa sjedištem u Briselu u „zreloj“ fazi isporučivati materijale za 2,2 miliona električnih automobila godišnje i podmirivati značajan dio potražnje u budućim Volkswagenovim kompanijama baterija u Evropi, saopštile su kompanije.

Ukupna ulaganja tri milijarde eura

VW i Umikor najavili su projekat prije godinu dana, a do kraja decenije namjeravaju u zajedničku kompaniju da ulože ukupno tri milijarde eura.

Dužnost izvršnog direktora IONWAY povjerena je bivšem Umikorovom menadžeru Tomasu Janseunu, a dužnost finansijskog direktora menadžeru PowerCo Ahimu Holceru.

Volkswagen planira u Evropi da izgradi šest kompanija baterijskih ćelija do 2030. godine. Počeli su s gradnjom prvog pogona u Salcgiteru u Njemačkoj, a drugi nameravaju izgraditi u Španiji, u blizini Valensije.

Pogoni bi trebalo da proizvode baterije za budući Volkswagenov električni automobil u najnižoj cjenovnoj kategoriji, koji bi prema planovima kompanije trebalo da košta manje od 25.000 eura i krene u prodaju 2026. godine.