“Volkswagen” ne gradi gigafabriku u istočnoj Evropi

0

Njemački proizvođač automobila “Volkswagen” saopštio je danas da za sada neće graditi novu gigafabriku baterija za električna vozila (EV) u istočnoj Evropi zbog slabe potražnje.

Izvršni direktor “Volkswagena”, Oliver Blume je rekao da s obzirom na sadašnju situaciju na tržištu, uključujući i sporiji rast potražnje za EV, za sada ne postoje poslovni razlozi za izgradnju nove gigafabrike u Evropi, prenosi “Reuters”.  

Njemačka kompanija je razmatrala lokacije za izgradnju fabrike baterija za EV u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Blume se ove nedjelje susreo sa predstavnicima Češke koji su bili zainteresovani za ovu investiciju da bi obezbijedili budućnost svoje automobilske industrije koja predstavlja veoma važan segment češke ekonomije.

Češki zvaničnici su nakon izjave Blumea rekli da će lokaciju koju su predložili “Volkswagenu” ponuditi i drugim investitorima, rekavši da ne mogu više da čekaju na odluku.

“Volkswagen” je ranije već odabrao lokacije za izgradnju svoje tri gigafabrike, u njemačkom Zalcgiteru, španskoj Valensiji i gradu Sent Tomas u Kanadi, prenosi “Tanjug”.