Vogošćanski privrednici zajedno će raditi na promociji i razvoju lokalne ekonomije

0

Projekat podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije „Podržimo lokalno“ implementira se od danas na području općine Vogošća. Projekat koji će implementirati  Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Mreža a za čiju je prvu fazu finansijska sredstva obezbijedila Općina Vogošća, prva je od aktivnosti proizašlih iz Protokola o saradnji koji su danas potpisale ove dvije institucije.

U općini Vogošća aktivno je više stotina pravnih subjekata a jedan od osnovnih problema za njihov dalji razvoj, prema riječima načelnika ove općine Edina Smajića, jeste nedostatak saradnje između privrednika i zajedničke prezentacije koja bi rezultirala većom prepoznatljivošću lokalnih proizvoda i usluga. Zato je korist koju lokalna zajednica može imati od projekta koji jača lokalnu ekonomiju i poduzetništvo nemjerljiv, tvrde učesnici današnjeg sastanka.

Edin Smajić

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća

– U Općini Vogošća postoji veliki broj privrednih subjekata. No neki od njih egzistiraju jedni pored drugih a ne komuniciraju iako mogu biti kvalitetni  dobavljači roba i usluga jedni drugima. Kvalitetna prezentacija svih subjekata je ključna, kako među njima samima tako i u javnosti. Koncept kupovine domaćeg je nesporan, no prije svega privrednici se moraju uvezati a kvalitet roba i usluga mora biti standardizovan. Dakle, kada se privrednici uvežu između sebe onda na red dolaze mediji i institucije koji putem svojih kanala treba da im pruže podršku. Često govorimo o lokalpatriotizmu, no on nije jednosmjerna ulica: privrednici i potrošači moraju imati zajednički interes. Interes potrošača je jasan, da za što manje novca dobiju što kvalitetniju robu. A to je svakako i interes privrednika, jer ako na tržištu imate domaću kvalitetnu robu po istoj cijeni kao i stranu, ne morate biti patriota da se odlučite na kupovinu domaćeg. Preduslov za jačanje domaće ekonomije prije svega je konkurentnost kako po pitanju cijene tako i kvalitete, a nakon toga neizostavno slijedi promocija i kvalitetna prezentacija. Neinformisanost i nedovoljna prepoznatljivost domaćih roba i usluga jedan je od razloga zašto se domaći proizvodi i usluge ne koriste u većoj mjeri – istakao je prilikom potpisivanja protokola načelnik Smajić.

Projekat „Podržimo lokalno“ će na jednom mjestu okupiti privrednike, institucije vlasti i medije kako bi se kroz razmjenu informacija i dijalog identifikovali problemi sa kojima se privrednici najčešće susreću te aktivnije radilo na njihovom rješavanju. Pored toga, u okviru projekta biće provedena i medijska kampanja čiji je cilj da kod građana Vogošće podignu svijest o važnosti kupovine lokalnih proizvoda i korištenja lokalnih usluga kao i da ojačaju prepoznatljivost kompanija sa područja ove općine. Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Mreža služiće kao spona između privrednika i institucija vlasti:

Samir-Saric-Mreza

Samir Šarić, predsjednik udruženja Mreža

– Udruženje privrednika i poslodavaca Mreža već je počelo sa pripremom baze podataka i u njoj je već sada oko 150 privrednih subjekata sa područja općine. Zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika Vogošća i uz finansijsku podršku Općine, radićemo na tome da povežemo kompanije sa područja naše općine i da zajedničkom koordiniranom kampanjom na najbolji način javnosti predstavimo proizvode i usluge koje oni nude. Sa druge strane, kroz stalne kontakte sa našim članicama i kompanijama uključenim u projekat, pokušaćemo da definišemo korake koji mogu doprinijeti bržem razvoju općine i jačanju poduzetništva – izjavio je Samir Šarić, predsjednik udruženja.

Pored projekta podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije, sporazum koji je danas potpisan predviđa i zajednički rad Općine i privrednika na drugim aspektima podrške poduzetništvu. Već tokom narednih dana u Općini će biti uspostavljen šalter koji će biti namijenjen isključivo davanju informacija i savjeta poduzetnicima i poslodavcima a aktivno se radi i na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj jačanje start-up kompanija na području općine Vogošća.

Prvi susret privrednika u okviru projekta „Podržimo lokalno“ biće održan već 30.8. ove godine.

Redakcija Biznisinfo.ba

Save

Save

Save

Save

Save

Save