Vlasnici 6-ice ne trebaju kupovati iPhone 7

0

Apple se pohvalio novom dvostrukom kamerom na ‘sedmici’, a kažu i kako je novi čip moćan. Prenosimo komentar stručnjaka koja sve poboljšanja iPhone 7 donosi.

Niti jedan telefon ne izazove pažnje koliko novi model Appleovog iPhone. Prošle sedmice predstavljeni su iPhone 7 i 7 Plus, a kao i svake godine u septembru, svjedoci smo kampiranja ispred Appleovih trgovina gdje vjerni fanovi danima, a poneki i sedmicama, čekaju kako bi među prvima kupili novu ‘sedmicu’.

iPhone 7 i 7 Plus krenuli su već u prodaju u 28 zemalja, po osnovnoj cijeni od 649 dolara za iPhone 7 i 769 dolara za iPhone 7 Plus. Sljedeće sedmice dolaze i u dodatnih 30, među kojima je i BiH.

Apple se na prošlosedmičnom predstavljanju novih modela pohvalio da je novi 64-bitni A10 procesor u iPhoneu dobio oznaku Fusion, dolazi s 4 jezgre te kažu da je 40 posto brži od prethodnika A9. Uporedivši ga s prvim iPhoneom, od njega je moćniji čak 120 puta. Uvjereni u performanse, u Appleu su rekli kako je A10 Fusion najsnažniji čip ikad u pametnom telefonu.

A prvi testovi potvrđuju njihove tvrdnje. Patrick Moorhead, glavni direktor i analitičar u kompaniji Moor Insights & Strategy, koji je nekoliko puta izabran za najboljeg analitičar na polju tehnologije, jedan je od prvih koji je imao priliku koristiti novi iPhone. Moorhead ima 25 godina iskustva u svijetu tehnologije, a prije osnivanja vlastite kompanije radio je i za AMD gdje je bio na poziciji potpredsjednika kompanije.

“Za korisnike iPhonea 5s ili iPhonea 6 najvjerojatnija odluka bit će prelazak na ‘sedmicu’ i ne bi trebali puno razmišljati o odluci. iPhone 7 je potpuno drugi telefon u usporedbi s navedenima modelima”, objasnio je Moorhead za hrvatski Express.

iphone-7

Moorhead je svoje tvrdnje potkrijepio testovima iPhonea 7 Plus te je rezultate uporedio s onima iPhonea 6s. Čak i u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, novi iPhone pokazao je značajna poboljšanja.  Rezultati su potvrdili Appleove tvrdnje da je A10 Fusion čip zaista moćan te su pokazali zaista impresivna poboljšanja u radu procesora. Također, Appleova nova dvostruka kamera je zaista impresivna.

Naravno, kritičari će spomenuti da je Apple maknuo klasični stereo konektor te zapravo nije ponudio dobru alternativu. AirPods, bežične slušalice, prodavat će se po cijeni od 160 dolara, što znatno diže cijenu cijelog paketa. No, Apple bi mogao sljedeće godine ponuditi razumnije rješenje.

Također, iako je ovo prvi iPhone koji je otporan na vodu, ne može ‘preživjeti’ kupanje. Naime, iPone 7 i 7 Plus imaju certifikat IP67, a ne IP68. Sam Apple telefone isporučuje uz upozorenje da neće zamijeniti uređaje koji imaju oštećenja nastala od vode.

Uprkos tome, nema sumnje da je novi iPhone zaista moćan i brz telefon.

“Za vlasnike iPhone 6s uređaja preporučujem da kupe ‘sedmicu’ isključivo ako žele poboljšanu kameru ili brži telefon. Apple je zaista drastično nadogradio kameru i čip na iPhoneu 7”, zaključio je Moorhead.

Save