Vlasenički Alpro nabavlja novu opremu iz Njemačke i Italije

0

Vlasenički Alpro, koji se bavi proizvodnjom aluminijumskih profila, u ovoj godini planira modernizaciju postrojenja za površinsku zaštitu aluminijumskih profila, kao i modernizaciju opreme za proizvodnju profila sa termičkim prekidom čime će se troškovi u ovim tehnološkim jedinicama smanjiti za 20%.

Između ostalog, ove investicije doprinjeće i boljem kvalitetu proizvoda i većoj konkurentnosti preduzeća.

Kako za eKapiju kaže direktor Alpra Vladan Nastić, modernizacija podrazumijeva nabavku i instalaciju potpuno nove opreme.

Oprema koju nabavljamo je iz Njemačke i Italije, a ukupna vrijednost investicije će iznositi oko 500.000 KM.

Vlasenička kompanija trenutno proizvodi širok spektar aluminijumskih profila – od arhitektonskih do specijalno dizajniranih industrijskih profila.

U zavisnosti od tipa proizvoda godišnji kapacitet je oko 3.000 tona, a trenutna iskorišćenost je oko 90%. Svi proizvodi, kaže Nastić, podjednako su zastupljeni na domaćem i stranom tržištu.

Procjena je da je naš udio na tržištu Bosne i Hercegovine oko 30%. U ovom trenutku je teško govoriti o budućem udjelu na domaćem tržištu, pošto on ne zavisi samo od pomenutih investicija već i od drugih faktora.

Najznačajniji Alprovi partneri su firme iz sektora građevinarstva, mada, dodaje Nastić, u posljednje vrijeme sve više sarađuju sa kompanijama iz mašinske i elektro industrije. Kada je riječ o izvozu, Alpro više od 40% proizvodnje plasira u zemlje regije. Kao najznačajnija tržišta Nastić izdvaja Grčku, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru.

– Bitno je napomenuti da indireketno izvozimo na sva tržišta EU, pošto su naši kupci većinom izvozno orijentisani.

Direktor Alpra ističe da je kompanija nedavno učestvovala na sajmu industrijskih tehnologija Hanover Messe, te da od ovog nastupa očekuju dosta konkretnih poslova u narednom periodu.

O planovima u narednom periodu, direktor Alpra ističe da ih očekuje dalja modernizacija proizvodnih procesa kao i modernizacija poslovanja, a sve u cilju povećanja nivoa konkurentnosti firme i usvajanja novih znanja i tehnologija u ovoj oblasti.

Inače, vlasenički Alpro je osnovan 1977. godine, kada je počela i izgradnja objekta i proizvodnih postrojenja, a u njemu je zaposleno 123 ljudi. Početkom 2004. godine, u procesu privatizacije, Alumil grupacija postaje većinski vlasnik Alpra, tako da je on danas dio grupacije koja je najveći proizvođač arhitektonskih aluminijumskih profila na području jugoistočne Evrope.

Preseljenje njemačkih kompanija iz Azije na Balkan

Njemačke kompanije iz metaloprerađivačke industrije nedavno su izrazile želju da prebace sjedišta iz Azije u zemlje Balkana, među kojima je i BiH. Kako kaže Nastić, poznata je činjenica da BiH ima veoma dobru tradiciju u metaloprerađivačkoj industriji, a “istovremeno imamo dugu tradiciju u saradnji sa kompanijama iz Njemačke”.

Lociranje proizvodnje njemačkih kompanija u BiH bi imalo značajan multiplikativni efekat za nacionalnu ekonomiju. Mislim da naše kompanije mogu biti ozbiljan partner njemačkim. Da bi iskoristili ovaj pozitivan signal potrebno je značajnije angažovanje države.

(Izvor: eKapija)