Vlada uplatila minimalce i doprinose za sve radnike “Beme”

0

Vlada Republike Srpske uplatila je minimalne plate i doprinose za svih 1.100 zaposlenih u banjalučkoj fabrici obuće “Bema” za april, tokom kojeg fabrika nije radila, saopšteno je iz ove firme.

– Nisam ni sumnjao u obećanje (člana Predsjedništva BiH Milorada) Dodika i premijera (Radovana) Viškovića, te im ovom prilikom zahvaljujem za brigu o ovako velikoj fabrici tokom nesreće koja je zadesila sve nas. Zahvaljujem i Poreskoj upravi Republike Srpske i (ministru finansija) Zori Vidović, koji su učestvovali u ovom procesu – rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević.

On je istakao da za 16 godina rada plata u “Bemi” nije zakasnila nijedan jedini dan, te da su svi doprinosi i porezi plaćani redovno, kao i sve obaveze prema dobavljačima.

U saopštenju se navodi da je “Bema” tokom aprila imala gubitak od 1,5 milion KM za 26 dana, koliko se nije radilo.

– Proces proizvodnje je zaustavljen zbog incidenta koji su prouzrokovali predsjednik gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković i njegov kolega Ivan Begić, a dijelom zbog nedostatka repromaterijala. Nadam se da se situacija zaustavljanja proizvodnje neće ponoviti u budućnosti, te da će sve teći kako smo navikli, a da će se plate zarađivati – kaže Umičević.

U saopštenju “Beme” se navodi da je ovaj “bajpas” Vlade od oko 800.000 KM velika podrška za tu fabriku i da joj je omogućio likvidnost i stabilnost za dalji rad, prenosi Srna.