Vlada TK: Traži se najbolje rješenje za GIKIL

0
Ministrica Đapo je potcrtala da je GIKIL-u još u januaru 2017. godine istekla okolinska dozvola, te da se GIKIL cijelo vrijeme u pogledu pitanja i postupaka zaštite okolice ponašao krajnje bahato i nedisciplinovano.

“GIKIL ne zadovoljava ni minimum minimuma za izdavanje nove okolinske dozvole”, rekla je ministrica Đapo.

Iako nema direktne vlasničke ingerencije, Vlada Tuzlanskog kantona, svjesna kompleksnosti situacije, nastoji iznaći najbolje rješenje.

“Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna Uprava u GIKIL-u koja spriječava Vladu Tuzlanskog kantona, da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u”, rekao je premijer Suljkanović, ističući da se određeni koraci provode i na ovom planu.

Odustajanjem GSHL-a (KHK i GSHL su osnivači GIKIL-a) od pokrenutog arbitražnog postupka, kako je dodao, stvoreni su preduslovi da naše pravosudne institucije okončaju rješavanje po pokrenutom sporu za rješavanje vlasničke strukture u GIKIL-u, a što je bilo zakočeno prethodno pokrenutim postupkom arbitraže.

“Eventualnim preuzimanjem upravljačkih struktura u GIKIL-u, omogućilo bi se i poduzimanje konkretnih koraka ka stabilizaciji stanja u ovom privrednom subjektu”, zaključio je Suljkanović.

Dodao je da Vladi nije u cilju zatvaranje ovog privrednog subjekta, ali njegovo poslovanje i društvena odgovornost moraju biti dovedeni u red.

Problem GIKIL-a nije samo zaštita okoliša. GIKIL je kompleksan slučaj, posebno ako imamo u vidu da osim 1.000 radnika koliko radi u ovom privrednom subjektu, njegovo poslovanje obezbjeđuje oko 30 posto željezničkog saobraćaja za Željeznice Federacije BiH, čini tri posto BDP-a Bosne i Hercegovine, te da bi zatvaranje GIKIL-a imalo nesagledive posljedice s aspekta gubitka ugovora sa dobavljačima i kupcima, kao i nemogućnost kasnijeg ponovnog povratka na tržište, rečeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka, kojem su osim ministrice Đapo prisustvovale, federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić i stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu Suada Numić, dogovoreno je da se u što skorije vrijeme upriliči sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kako bi se sagledale mogućnosti i pravci budućeg djelovanja.

Osim premijera Suljkanovića, sastanku su prisustvovali ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.