Vlada TK povećala subvencije za kompanije kojima je bio onemogućen rad

0

Vlada Tuzlanskog Kantona u utorak je donijela odluku o izmjenama odluke o odobravanju sredstava korisnicima subvencije po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti i indirektno onemogućenog rada.

Ovim izmjenama su prvobitno odobreni ukupni iznosi subvencija povećani na 2.800.994 KM, kada je u pitanju subvencija po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti te 493.696 KM kada je u pitanju subvencija po osnovu indirektno onemogućenog rada.

Razlog za povećanje je prihvaćenja opravdano uloženih prigovora na prethodno donesene odluke.

Pomoć poljoprivredi

Vlada je izmijenila i dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, te ovim izmjenama proširila obim novčanih podrški i na proizvodnju krošnjastog, jagodičastog i bobičastog voća.

Ovo je rezultat izmjena Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojom se omogućilo poljoprivrednim proizvođačima ostvarivanje novčane podrške za proizvodnju voća po „hektaru” u odnosu na dosadašnji način podrške po proizvedenoj količini prikazanoj u „kilogramima”.

S obzirom da su Programom planirana sredstva rezerve u iznosu od 956.013 KM, te da je usvojena izmjena Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona navedena sredstva rezerve će se utrošiti u za finansiranje proširenog obima.