Vlada Švicarske i Grad Tuzla ulažu 26,5 miliona KM u projekat dugoročnog vodosnabdijevanja

0

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se jučer sa predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH, Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), Švicarske direkcije za razvoj i saradnju (SDC) i Njemačke razvojne banke (KfW).

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Gradske uprave, razgovaralo se o saradnji na razvojnim projektima u gradu Tuzla, koji se realizuju u saradnji sa ovim organizacijama, a među kojima je najznačajniji Projekat dugoročnog vodosnabdijevanja i odvodnje u gradu Tuzla do 2035. godine.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, zahvalio se partnerima i gostima iz Švicarske i Njemačke, te istakao da su na ovaj projekat aplicirali mnogi  gradovi i općine, ali su samo Tuzla i Zenica zadovoljili stroge kriterije vlada pomenutih država. Ukupna vrijednost projekta je 26,5 miliona KM, od čega su 12,5 miliona povoljna kreditna sredstva, sa kamatnom stopom manjom od 1%, grejs periodom od 2 godine i rokom otplate od 10 godina. Preostalih  14 miliona KM su grant, tj. bespovratna sredstva.

Tuzla bez redukacija vode

„Tuzla već deset godina nema redukcije vode i ne bi ih vjerovatno imala ni u narednih pet do deset godina, ali mi razmišljamo dugoročno, kako bi obezbijedili sigurnost svih izvorišta, najmanje do 2035. godine. Moramo se naučiti da već danas radimo za budućnost i razmišljamo o budućim generacijama.

Veoma je važno da su naši partneri rad gradskih službi i JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla ocijenili profesionalnim i efikasnim, jer smo nakon ovoga odabrani za učešće u novom projektu koji finansira Vlada Švicarske, a vezan je za ekonomski razvoj, zapošljavanje i zaštitu okoliša. Radi se o Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), ukupne vrijednosti 21 milion KM za cijelu BiH, a odabrano je 18 općina i gradova koji su zadovoljili procjenu spremnosti na regulatorne reforme. Nama je to izuzetno važno jer su ekonomski razvoj i zapošljavanje naši najveći prioriteti i naš cilj o 4.000 novih radnih mjesta u naredne četiri godine, odnosno 1.300 – 2.000 do maja naredne godine čini još realnijim“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim zajedničkim projektima u oblasti urbanog razvoja, prije svega saobraćaja i energije. Nakon sastanka, gosti su sa zanimanjem obišli historijski centar grada i Panonska jezera. (Tuzlainfo.ba)