Vlada RS traži na zajam milijardu KM!?

0

Vlada Republike Srpske upustila se ponovo u tajne pregovore, koji se odvijaja od početka ove godine, u cilju iznalaženja kreditnih sredstava, jer je očito da su Vladine kase prazne.

Kako BN televizija saznaje, aktivnosti koje vlada tajno preduzima odvijaju se sa predsjednikom borda direktora švajcarskog fonda TANNIVEL FINANZHOLDING SCHWEIZ” ZUG Vitom Mikolijem.

Pregovarač u ime vlade je ministar finansija Zoran Tegeltija koji od ovog fonda traži kredit u iznosu između 350 i 500 miliona eura, s rokom otplate od 10 do 15 godina i kamatom između 2,5 i 3 %.

Sastanak Tegeltije i Mikolija je održan 11. februara i uslijedio je nakon pisma, koji je u posjedu BN televizije, a u kome je švajcarski fond obavijestio Tegeltiju o uslovima kreditnog aranžmana.

Prema saznanju BN-a, kontakt sa ovim fondom iz Švajcarske Tegeltija je ostvario posredstvom italijanskog vlasnika novoizgrađene fabrike ferosilicijuma u opštini Mrkonjić Grad.

Postoji opravdana sumnja da se radi o još jednom “jalovom” pokušaju i sumnjivom fondu, ali ovaj put iz Švajcarske, kao što je bio slučaj lažnog kredita od 500 miliona dolara kod američkog fonda Global Bancorp Commodities And Investments Inc.

Da ima razloga za sumnju da je na pomolu još jedan skandal u režiji ministra Tegeltije, najbolje svjedoče dostupni podaci o ovom fondu.

Na registru firmi MONEYHOUSE o ovom Fondu je navedeno da mu je kapital 100 hiljada švajcarskih franaka, da se u privrednom registru

Ne postoje podaci o finansijskim poslovima kao ni reference o poslovnom kredibilitetu, a fond je registrovan kao akcionarsko društvo.

S obzirom da mu je kapital 100.000 švajcarskih franaka teško je vjerovati da ovaj fond ima potencijal da kreditira Tegeltijinu vladu sa oko pola milijarde evra jer bi taj kredit bio veći od kapitala ovog fonda za 1114 puta.