Vlada Republike Srpske kupila Novoteks

0
Predstavnici Vlade Republike Srpske i trebinjskog Tekstilnog preduzeća “Novoteks” potpisali su danas u Trebinju kupoprodajni ugovor, te izvršili primopredaju imovine, čime je zvanično ovaj kombinat prešao u vlasništvo Vlade, potvrđeno je Srni u “Novoteksu”.
Vlada Republike Srpske uplatila je polovinom januara 3.160.000 KM za kupovinu “Novoteksa”, tako da je nakon osam bezuspješnih licitacija imovina ovog preduzeća dobila vlasnika.
Stečajni upravnik “Novoteksa” Lazar Đurđević ranije je pojasnio da će prilikom isplate prednost imati razlučni povjerioci, iako ne u potpunom već djelimičnom iznosu, te napomenuo da će se Hipo banka namiriti u iznosu od 40 odsto, Heta lizing 3,3 odsto i Poreska uprava Republike srpske u visini od 1,77 odsto.
Nakon što budu izmireni troškovi stečajnog postupka koji je trajao pet godina, za isplatu radnicima će ostati milion KM i biće isplaćen samo viši isplatni red sa pravom na devet minimalnih ličnih dohodaka.
Stečaj u “Novoteksu”, koji je zapošljavao 800 radnika, pokrenut je 2011. godine, a ovo preduzeće Poreskoj upravi Republike srpske duguje 62 miliona KM.
Prilikom nedavne posjete Trebinju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je Vlada Srpske kupila “Novoteks” da bi nastavila kvalitetno upošljavanje, te da bi preuzela odgovornost , a ne samo stekla vlasništvo.
Dodik je tada rekao da su stvorene sve objektivne pretpostavke da ovaj pogon, rasterećen obaveza iz prošlosti, može kvalitetno da radi.