Vlada Katalonije u Kantonu Sarajevo: Prioritet uvođenje aviolinije Sarajevo – Barselona

0

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković, ministar finansija Afan Kalamujić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak jučer su primili delegaciju Vlade Katalonije u kojoj su bili ministrica vanjskih poslova i EU Meritxell Serret I Aleu i delegat Vlade Katalonije u Jugoistočnoj Evropi Eric Hauck.

Na sastanku je istaknuto međusobno poštovanje koje postoji između ove dvije regije, te zahvalnost za pomoć koju je Barselona pružila Sarajevu, kada je grad prolazio najteže trenutke opsade, a koja je nastavljena do današnjeg dana.

U proteklom periodu, temeljem Sporazuma o saradnji koji datira iz 2008. godine, utvrđen je i potpisan Program rada, s ciljem definiranja zajedničkih interesnih sfera za saradnju.

Obje strane izrazile su želju da se sada, cijeneći stabilizovane političke prilike, intenzivira utvrđena saradnja i to kroz javno-privatno partnerstvo, održivi turizam, javno budžetiranje, programe pomoći žrtvama nasilja, digitalizaciju javne uprave…

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj temi promocije elektromobilnosti, kao i zagađenju zraka i vode, višegodišnjim problemima Kantona Sarajevo, a koji nisu nepoznanica ni Kataloniji.

Tema koja je usaglašena kao prioritet je uspostavljanje saobraćajne veze ove dvije regije, tačnije uvođenje avio-linije na relaciji Sarajevo – Barselona.