Vlada FBiH: Zajedničkim aktivnostima do restrukturisanja Aluminija

0

Vlada Federacije BiH saopštila je da mostarski Aluminij kao značajan privredni subjekat traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i zaposlenih kako bi težak period bio premošten i uspješno završen proces restrukturisanja ovog preduzeća.

– Ovim putem Vlada FBiH želi iskazati jasno opredjeljenje da je svako radno mjesto bitno i da je to primarni preduslov koji se stavlja pred zainteresovane potencijalne investiture – navodi se u saopštenju Vlade, koja je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu Alumunij od 2015. do 2019. godine.

U informaciji se ističe da je federalna Vlada sa učešćem kapitala od 44 odsto u privrednom društvu “Aluminij” vodila niz aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na iznalaženje načina za reprogramiranje dugova nastalih usljed rasta cijene električne energije i sirovina na tržištu, te problemima u kašnjenju uplate redovnih poreskih obveza, te aktivno učestvovala u pronalaženju optimalnog poslovnog modela zajedno sa zainteresovanim poslovnim partnerima.

Tokom 2018. godine, podsjeća se, Vlada FBiH je naročito intenzivirala aktivnosti, uključujući i odobravanje od 2,1 milion KM za uplatu doprinosa za 884 radnika za posljednji kvartal 2017. godine te davanje saglasnosti za reprogram duga Aluminij prema Elektoroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u iznosu od 207 miliona KM.

U saopštenju se dodaje da zaključno sa 30. junom ove godine dug Aluminija za električnu energiju iznosi 293 miliona KM.

– U prethodnom periodu Vlada FBiH je u saradnji sa upravom Aluminija obavila niz razgovora sa zainteresovanim investitorima. Međutim, problem cijene električne energije i dalje ostaje gorući za `Aluminij`, s čim su upoznati i potencijalni investitori – ističu iz Vlade uz podsjećanje da se cijena električne energije formira na tržištu.

Vlada napominje da je kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka imala brigu za oko 900 radnih mjesta koja bi bila direktno ugrožena u slučaju gašenja dijelova mostarskog preduzeća i da je ovakav stav jasno iznesen svim zainteresovanim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta.

Srna