Vlada FBiH pravi hemijsko postrojenje za vojnu industriju, stanovnici Vogošće negoduju

0

Gradnja fabrike vojne industrije, koju su najavili Vlada Federacije i nekoliko domaćih kompanija, nije počela zbog otpora mještana u Vogošći.

Osim toga, i dalje nema zvaničnih informacija šta će se u ovoj fabrici proizvoditi, osim što se špekulira da će biti riječ o „postrojenju za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije“.

Izgradnja fabrike prvi put je najavljena krajem prošle godine.

Sjedište firme je u krugu „Pretisa“ u Vogošći, a suvlasnici s Vladom FBiH, koji će uložiti novac, bit će giganti namjenske industrije, „Igman” iz Konjica, „Unis Ginex“, „Pretis“ i „Unis Group“. Investicija je vrijedna 30 miliona KM a trebala je zaposliti 250 radnika.

Od početka javnosti nije bilo poznato šta će se u ovoj fabrici proizvoditi. Federalni ministar industrije Nermin Džindić kazao je ranije ove godine da će se u ovoj fabrici proizvoditi „nešto što nedostaje namjenskoj industriji“.

Džindić je u jednom drugom intervjuu nedavno rekao da je firma u Vogošći dobila sve suglasnosti za rad, ali da „ima mali problem kod lokalne zajednice koji se odnosi na zabrinutost za životnu sredinu zbog utjecaja na okolinu“. Dodao je da se će se to „pojasniti i riješiti“.

U lokalnoj zajednici, naime, pojavila se informacija da je planirana fabrika za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije. Niko iz Vlade Federacije BiH nije potvrdio niti demantirao ovu vijest.

Lokalno stanovništvo zabrinuto je da bi takvo postrojenje moglo ugroziti životnu sredinu i zdravlje građana. Zbog toga je u Općinskom vijeću Vogošća pokrenuta inicijativa se od Vlada FBiH zatraži hitan odgovor u vezi s ovom fabrikom.

Ukoliko ne dobiju nikakav odgovor, građani Vogošće će pokrenuti potpisivanje peticije protiv fabrike.