Vlada FBiH: Poskupljenja struje za domaćinstva neće biti

0

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da bi moglo doći do velikog povećanja cijena električne energije, po završetku današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) poručeno je kako poskupljenja cijena struje za kućanstva neće biti te kako se povećanje cijena odnosi sam na mali dio privrednih subjekata, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas održana redovna, a potom i tematska sjednica Vlade FBiH o temi “Stanje u energetskom sektoru u Federaciji BiH”. Sjednici su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede HZHB Zoran Tabak te izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić. Na sjednici se razgovaralo o povećanju cijena električne energije,

Ministar Džindić je na konferenciji za novinare kazao kako je danas razgovarano o cijenama električne energije te kako su predstavnici dviju elektroprivreda predstavili dva modela. Rekao je kako je Elektroprivreda HZHB dostavila jedan model koji je jako jednostavan te kako će vidjeti da li će taj model proći, a radi se o limitiranju gornje granice cijene električne energije na tržišnom snabdjevanju.

“Rasprava je bila konstruktivna. Pokušali smo da definišemo koje su prednosti i mane oba modela. Zadužili smo resorno ministarstvo da za 14 dana formira radnu grupu koja je sačinjena od predstavnika ministarstava, predstavnika obje elektroprivrede, Regulatorne komisija za energiju FBIH (FERK) te Konkurencijskog vijeća”, rekao je Džindić, ističući kako bi za 14 dana trebali imati finaliziran model.

Govoreći o modelu koji predlaže Elektroprivreda BiH, Džindić je rekao kako je riječ o stepenastom modelu tržišnog snadbjevanja.

“Od 0-1 gigavat-sati je planirao povećanje 9,99 posto, od 1-10 gigavat-sati potrošnje 30 posto i treći preko 10 gigavat-sati, tu je bilo planirano da ostane na tržišnom modelu. Pošto bi to bilo jako puno, onda smo danas raspravljali da tu gornju granicu preko 10 gigavat-sati limitiramo s gornje strane”, rekao je Džindić.

Zoran Tabak iz HZHB-a rekao je kako koriste sve mehanizme da kupcima omoguće redovnu opskrbu po sadašnjim cijenama koje imaju, ali isto tako ne ugrožavajući redovno poslovanje i redovnu opskrbu.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kazao je kako je posljednjih mjeseci došlo do bitnog poremećaja na tržištu električne energije te kako su prognoze da do stabilizacije neće doći prije polovine 2022. godine.

“Mi smo predložili Vladi Federacije model koji, po našem sudu, može proći kada je u pitanju važeća zakonska legislativa, a da bude riješena većina onih problema koje imamo. Mi smo predložili stepenasti model povećanja cijene električne energije, odnosno odluku koja će ograničiti i cijenu električne energije, ali i tako i potrošnju. Oba ova prijedloga imaju uporišta u zakonu”, kazao je Andelija te dodao:

“Taj eventualni višak prihoda koji će EPBiH ostvariti kroz povećanje cijene u jednom većem dijelu planiramo usmjeriti ka povećanju cijene uglja, prema našim rudnicima kako bi olakšali i njihovo poslovanje u ovim teškim vremenima”.

Upitan da li to znači da se problemi rudnika rješavaju preko leđa građana, Andelija odgovara kako je riječ o zamjeni teza te da se ne radi o nikakvom rješavanju problema preko leđa građana, jer, kako je rekao, poskupljenja struje za građanstvo neće biti.

“Podcrtavamo, neće poskupiti električna energija za građanstvo. Električna energija treba da poskupi za jedan mali dio privrednih subjekata, najveći dio privrednih subjekata neće imati povećanje cijena”, rekao je.

Andelija kaže kako danas svi love u mutnom te kaže da svako ko želi ekstra zaraditi povećanje cijena opravdava poskupljenjem električne energije.

“Govori se kako je hljeb u pekarama poskupio zbog poskupljenja struje. Ni u jednoj pekari, marketu, restoranu nije poskupila struja. Nisu krompir i piletina poskupili zbog električne energije. Ko god digne cijenu nečega, kaže poskupila struja. Druga stvar, još uvijek nije nikome poskupila, poskupit može samo od 1. januara 2022. To je suština priče”, rekao je Andelija.

Kako bi pojasnio na koga se odnose buduća povećanja cijena, Andelija je pojasnio kako EP BiH ima registrovano oko 800.000 mjernih mjesta ili brojila, od čega su 65.000 firme, preduzeća, privredni subjekti, a ostalo domaćinstva.

“Od ovih 65.000 mjernih mjesta, ne privrednih subjekata, jer samo kompanija Bingo ima skoro hiljadu mjernih mjesta. Od 65.000 mjernih mjesta, 55.000 njih neće imati povećanje cijena. Od preostalih 10.000 mjernih mjesta, 1.600 privrednih subjekata, od ukupno 27.000 koliko imamo u Federaciji, imat će promjenu cijena, po modelu koji smo predložili. Dalje, od 1.600 navedenih mjernih mjesta većina ih je do jednog megavat-sata potrošnje, samo 24 je u modelu preko 10 gigavat-sati”, pojasnio je Andelija.