Vlada FBiH odobrila privatizaciju Bosnalijeka putem berze

0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je predviđeno da će dionice “Bosnalijeka” d.d. Sarajevo biti prodavane putem berze.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Bosnalijek” d.d. Sarajevo.

Državni kapital, koji iznosi 19,2558 posto ukupnih dionica ove kompanije, bit će prodavan putem berze, a postupak će, u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi, provesti Agencija za privatizaciju u FBiH.

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je u junu prošle godine privatizaciju nekoliko velikih kompanija.

Vlada Federacije BiH tada je svrstala kompanije Aluminij, AcelorMittal, Bosnalijek, Energoinvest, Energoinsvest komet, Energopetrol, Fabriku duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje u kategoriju kompanija koje idu u privatizaciju.

Agencija za privatizaciju FBiH u planu privatizacije za 2016. godinu predvidjela je privatizaciju “Bosnalijeka”.

“Agencija za privatizaciju će uputiti Vladi Federacije BiH Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala preduzeća Bosnalijek d.d. Sarajevo putem berze”, stoji u Programu rada Agencije za privatizaciju u FBiH sa planom privatizacije za 2016. godinu.