Vlada FBiH ne da Aluminij pod zakup

0

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine dioničara “Aluminija” Mostar Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koja je vlasnik 44 posto kapitala u ovom preduzeću, neće prihvatiti ugovor o zakupu s “Abraham grupacijom”.

To je na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić istaknuvši da je ta odluka jednoglasno usvojena, kao i Informacija o statusu privrednog društva “Aluminij”.

– Na sjednici Skupštine Vladu FBiH će, ispred Ministarstva energetike, rudarstva i industrije predstavljati Stipo Buljan, kojeg smo uputili da glasa protiv ugovora o zakupu s “Abraham grupacijom”. Mi smo prošle sedmice dobili ugovor o zakupu, a prije toga je Nadzorni odbor “Aluminija” usvojio i dao saglasnost na taj ugovor. Oni su, međutim, napravili proceduralnu grešku, umjesto “Aluminij industri” dali su saglasnost na ugovor između “Aluminija” d. d. i “Abraham grupacije”. Nadalje, postoji niz tehničkih grešaka o ugovoru o zakupu i stoga će gospodin Buljan glasati protiv, ali će iščitati šta je tačno neprihvatljivo za Vladu. Dakle, u ugovoru ima više grešaka, od greške u imenu do aneksa koji se spominju. Naprimjer, spominju se određeni aneksi u ugovoru, a na kraju piše aneks A pa onda na engleskom jeziku da će biti dodan. Ili ima aneksa ili nema – iznio je Džindić, prenosi Dnevni avaz.

Rekao je i da je Upravi, Nadzornom odboru i svim sudionicima u procesu odlučivanja dat rok od 30 dana da se greške korigiraju i vrate Vladi FBiH.

On je u rezimeu cijele informacije o stanju u “Aluminiju” podsjetio na to da je Vlada FBiH koncem novembra prošle godine dobila memorandum od “Abraham grupacije”, nakon čega je federalni premijer Fadil Novalić u svom dopisu prema njima naveo sve ono što nije bilo prihvatljivo za Vladu FBiH.

Kako je iznio, bilo je više neprihvatljivih stavki. Nakon toga je početkom 2020. stigao konačni memorandum o zakupu, kako su ga nazvali u “Abraham grupaciji”, u kojem su, rekao je, navedeni svi odgvoori na primjedbe i pitanja Vlade FBiH, ali u suštini, istaknuo je, njihovi zahtjevi su ostali isti.

– Među šest uvjeta koji su navedeni, a koje Vlada FBiH treba ispoštovati, jeste da će “Aluminij industri”, ta novoosnovana kompanija, najmanje pet godina imati besplatnu električnu energiju. Dakle, neću dalje čitati, jer ovo je dovoljno da se stane i zapita da li to može neko učiniti. Stoga, danas je Vlada ponovo dala ovlaštenje premijeru da dostavi ponovo pisani akt prema “Abraham grupaciji”, u kojem će biti navedeno da elementi iz drugog konačnog memoranduma nisu prihvatljivi za Vladu i ponovo pozivamo partnera da predloži novi model saradnje – rekao je Džindić.

Stečaj kao opcija

Džindić je naveo da je cilj Vlade FBiH zaštititi kapital i radna mjesta, a ne da potpisnik društva, što se, kazao je, može provjeriti, nije registriran ni u Poreznoj upravi niti ima otvoren račun u nekoj banci.

Upitan šta će se dogoditi ako mali dioničari, koji imaju kapital od, također, 44 posto, i Republika Hrvatska sa 12 posto prihvate ugovor, Džindić je kazao da će Vlada FBiH, u tom slučaju, biti nadglasana.

-To ne bi bio prvi put, ja sam iz medija saznao ko je novi direktor i još ga nisam upoznao niti učestvovao u procesu izbora, kao ni u prethodnim izborima – kazao je on.

Na pitanje koliko je stečaj realna opcija za “Aluminij”, Džindić je kazao da je to je jedna od najispravnijih varijanti.

– Mislim da opcija stečaja nije loša za “Aluminij” s obzirom na to da je vrlo teško uz angažman svih nas pokrenuti neko privredno društvo koje ima više od 400 miliona obaveza tako da je jedna od najispravnijih varijanti da se “Aluminij” pošalje u stečaj, a onda da se u brzoj fazi formira firma u stečaju koja će pokušati nastaviti raditi i ostvarivati profit – kazao je on, prenio je Avaz.