Vlada Brčko distrikta će privrednicima refundirati minimalne bruto plate za mart

0

Vlada Brčko distrikta će isplatiti iznose za minimalne bruto plate za mart privrednim subjektima, pravnim licima i preduzetnicima kojima je zabranjen rad zbog mjera preduzetih radi sprečavanja širenja epidemije virusa korona, odlučeno je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici vlade.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je novinarima da pravo na tu vrstu subvencije imaju preduzetnici, odnosno pravna lica čije je sjedište u Brčko distriktu i gdje obavljaju registrovanu djelatnost.

“Pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plate, kao i za obračunate i isplaćene plate za mart u iznosu od 30 odsto imaju sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice sa područja Brčko distrikta, osim onih koji su ovom odlukom izuzeti, a riječ je o javnim preduzećima, ustanovama, bankama i udruženjima”, pojasnio je Milić.

On je naveo da je distrikt među prvima u BiH donio konkretne mjere za pomoć privredi i da oni koji otpuštaju radnike ne mogu računati na ovu vrstu pomoći Vlade.

“Naše su procjene da će izdvajanja po ovom osnovu za ovaj jedan mjesec iznositi oko šest miliona KM”, rekao je Milić.

On je dodao da će Vlada razmatrati i pomoć ljudima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te da neće biti zanemarena ni podrška poljoprivredi za koju će insistirati promptnu isplatu podsticaja koja, inače, kasni.

“U budžetu imamo obezbijeđena sredstva za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ona su do sada isplaćivana krajem godine. Animirali smo naše Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da priprema taj program da bismo u ovom vremenu izvršili isplatu jednokratne novčane pomoći, jer smo sigurni da će ona penzionerima više značiti danas nego u oktobru”, istakao je Milić, prenijela je agencija Srna.