Vitinki odobreno preuzimanje Vitaminke

0

Konkurencijsko vijeće odobrilo je kompaniji Vitinka iz Zvornika kupovinu banjalučke Vitaminke.

Vijeće je donijelo rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje i prodaje osvježavajućih bezalkoholnih negaziranih pića u Bosni i Hercegovini koja će nastati sticanjem kontrole privrednih subjekata Vitinka a.d. Zvornik i Sinovi i oci d.o.o. Banja Luka, nad privrednim subjektom Vitaminka a.d. Banja Luka kupovinom većine dionica vlasničkog kapitala.

Podsjetimo, prijava koncentracije zaprimljena je 29. aprila. Pismo namjere između vlasnika ovih kompanija potpisano je 18. aprila.

Mediji su ranije pisali o tome da su predstavnici kompanija „Vitinka“ i „Vitaminka“ postigli su dogovor da zvornička firma kupi većinski dio banjalučke fabrike za preradu voća i povrća.

Naime, „Vitinka“ će preuzeti udio od 76,6 odsto koji KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilija Sirovina, ima u „Vitaminci“, javljeno je tada.

„Vitinka“ planira da izmiri obaveze „Vitaminke“ te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Podsjećamo „Vitaminka“ se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.