Visoki trgovački sud potvrdio nagodbu u Agrokoru

0

Visoki trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim je odbio ili odbacio 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka jula, a kojim je potvrđena nagodba vjerovnika u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom.

Naime, Trgovački sud u Zagrebu rješenjem od 6. jula potvrdio je nagodbu koju su prihvatili vjerovnici u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom na ročištu 4. jula, te odredio da će nadzor nad ispunjenjem i provedbom nagodbe provoditi sud, izvanredni povjerenik i privremeno vjerovničko vijeće.

U rješenju tog suda također se navodi kako “postupak izvanredne uprave završava provedbom nagodbe te kako nagodba ima pravni učinak od dana donošenja rješenja o potvrdi nagodbe prema svim vjerovnicima pa i prema vjerovnicima koji nisu sudjelovali u postupku kao i prema vjerovnicima koji su sudjelovali u postupku, a njihove osporene tražbine se naknadno utvrde”.

Na to rješenje suda bila je dopuštena žalba u roku od osam dana od dana primitka rješenja, o kojoj je odlučuje Visoki trgovački sud. 

Ukupne tražbine vjerovnika s pravom glasa iznosile su 33,76 milijardi kuna, za nagodbu su glasovali vjerovnici s tražbinama u iznosu od 27,08 milijardi kuna ili 80,2 posto vjerovnika s pravom glasa, dok su protiv bili vjerovnici s tražbinama u iznosu 4,7 milijardi kuna.

Visoki trgovački sud odbio je ili odbacio 87 žalbi, a 2 su vjerovnika odustala od žalbe, navodi se u danas objavljenom sudskom rješenju.

Inače, Vlada je u srijedu prihvatila izvještaj o primjeni zakona o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, a ministar gospodarstva Darko Horvat tom je prilikom istaknuo kako je završilo finansijsko restrukturiranje i izvanredna je uprava napravila sve potrebne radnje i dobre podloge da krene sveukupno restrukturiranje primjenom nagodbe.

Nakon odluke o pravomoćnosti nagodbe kreće proces njezine implementacije, s planiranim trajanjem od oko tri do četiri mjeseca. 

Hina