Višković: Za plate i doprinose 120 miliona KM

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će za period od marta do kraja maja realnom sektoru u okviru plata i doprinosa biti doznačeno više od 120 miliona KM.

“U narednih par dana mi ćemo na neki način obeštetiti i pomoći privredne subjekte čiji radnici neće moći da primaju platu, a prema procjeni riječ je oko 6.000 privrednih subjekata sa oko 33.000 do 34.000 radnika za koje ćemo isplatiti tu vrstu pomoći”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka delegacija Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske u Banjaluci o mjerama u vezi sa statusnim pitanjima radnika usljed negativnog uticaja epidemije virusa korona.

On je naglasio da su sva ta sredstva u skladu sa mogućnostima Republike Srpske i predstavljaju ono što Republika Srpska u ovom momentu “može da odvoji”.

Višković je naveo da je u protekla tri mjeseca pandemije, uz lica koja su ostala bez posla, bilo i više od tri hiljade novozaposlenih radnika.

On je naveo primjer da je tokom ta tri mjeseca u Federaciji BiH više od 30.000 lica ostalo bez posla, te da se u tom entitetu u posljednjih 15 dana do 20 dana taj broj smanjio za nekih 9.000.

Višković je istakao da neke mjere koje je realizovala Republika Srpska u proteklom periodu pandemije nije primjenjivao niko u okruženju.

“Sve što smo radili u martu, aprilu i maju, što ćemo raditi i u junu za određene privredne subjekte, za neke i do kraja godine, kako ćemo pomagati, procjenjivaćemo u datom momentu, prema datim privrednim subjektima i okolnostima u kojima se nađu”, naglasio je Višković.

On je rekao da je saradnja Vlade i Saveza sindikata korektna i da je znatan dio mjera realizovan u dogovoru, bez disonantnih tonova.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su mjere koje je donosila Vlada Srpske u saradnji sa sindikatom rezultirale time da nije bilo masovnog otpuštanja radnika, navodeći da je zaključno sa 10. junom bez posla ostao 5.861 radnik, od kojih je njih 2.656 imalo ugovor na određeno.

Ona je navela i da je tehnološkim viškom proglašeno 1.978 radnika, te dodala da su naknadu dobili onako kako je definisano zakonom.

“Ako ima još poslodavaca čiji su radnici imali pravo na isplatu plate od 520 KM u bruto iznosu, pozivamo ih da dostave potrebnu dokumentaciju. Govorili smo i o izmjeni zakonskih propisa radi bolje zaštite na radu”, rekla je Mišićeva i napomenula da je poslodavac dužan da obezbijedi zaštitne maske, koje svi radnici moraju nositi u zatvorenom prostoru, kao i propisanu distancu među radnicima.

Mišićeva je najavila da će u narednom periodu uslijediti razgovori predstavnika granskih sindikata sa resornim ministarstvima radi pronalaženja rješenja, posebno za određene grane koje su vrlo teško pogođene epidemijom, kao što su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, prevoz.

Srna