Višemilionska investicija: BiH dobija novi brend flaširane vode

0

Vlada USK dala je prošle sedmice saglasnost na dodjelu koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu, Bihać u količini od 10.00 1/s, radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje na tržištu.

Koncesiju je dobilo privredno društvo “Green Water” d.o.o. Kulen Vakuf te je ovlašteno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da zaključi Ugovor o koncesiji.

Firma je ranije dobila odobrenje Gradskog vijeća Bihać. Kako su tada pisali krajiški mediji, Bihać bi trebao dobiti novi proizvodni pogon, koji bi zapošljavao 11 radnika. Voda koja će se flaširati i prodavati zvat će se Una.

Investitor je uložio u fabriku “Green water” iz Kulen Vakufa, koja je ugašena 2007. godine.

– U narednom periodu firma “Green Water” sa svojim partnerima planira u postojećim kapacitetima pokrenuti proizvodnju, dok se riješe sve zakonske regulative, od koncesije, vodni saglasnosti i svih dozvola koje su potrebne za rad. A u narednom periodu poslije pokretanja proizvodnje, kreće se sa drugom realizacijom. To je izgradnja novog pogona za proizvodnju. Za prvu investiciju se planira 5,6 miliona eura u novo postrojenje. A druga investicija je izgradnja nove hale i kupovina određenog zemljišta oko fabrike – kazao je u maju ove godine Nedžad Kosović, predstavnik firme “Green Water”.

Voda bi se crpila u svom kapacitetu, 10 litara u sekundi. Taj proizvod će se pojaviti na području kantona i šireg regiona.  

– Ovo je jedna lijepa priča po pitanju doprinosa ukupnom ekonomskom razvoju Bihaća – naveo je Sakib Alijagić, šef Odsjeka za privredu Gradske uprave Bihać.

“Green water” je 2004. godine pokrenulo proizvodnju ali je obustavljena nakon tri godine zbog nesretnog slučaja, kada je stradao jedan od većinskih vlasnika fabrike. U međuvremenu, preduzeće je dobilo nove vlasnike.