Više od 250 kompanija iz Velike Britanije razmatra preseljenje u Holandiju

0

Vlada Holandije saopćila je da su u pregovorima sa 250 kompanija o prebacivanju poslovanja iz Velike Britanije u Holandiju uoči Brexita 29. marta.

Iz holandskog Ministarstva za ekonomska pitanja saopćeno je da su tokom prošle godine iz Velike Britanije u Holandiju doveli 42 kompanije ili njihove ogranke, čime je obezbjeđeno 1.923 radna mjesta.

Riječ je, između ostalih, o kompanijama medijskoj kompaniji TVT, finansijskim kompanijama “MarketExes” i “Azimo”, pomorskoj osiguravajućoj kući “P&I” i japanskoj banci Norinlukin.

“Ove godine nekoliko kompanija, uključujući Discovery i Bloomberg već je saopćilo da zbog Brexita namjeravaju da investiraju u Holandiju. Osim toga, holandska Agencija za strane investicije razgovara sa više od 250 kompanija koje razmatraju da svoje poslovanje prebace u Holandiju”, navodi se u saopćenju.

Iz holandskog Ministarstva navode da većina britanskih, ali i neke američke i azijske firme razmatraju stanje u svojim ograncima.

“Među ovim kompanijama su neke iz finansijskog, medijskog i reklamnog sektora”, dodaje se u saopćenju.

Evropska Agencija za medicinu, koja već radi u privremenom poslovnom prostoru u Amsterdamu, do kraja godine prebacit će svojih 900 zaposlenih iz Londona u taj holandski grad.

Srna