Višak EU u robnoj razmjeni sa svijetom povećan na 7 milijardi eura

0

Višak u robnoj razmjeni Evropske unije sa svijetom porastao je u junu za šest posto, na 7,1 milijardi eura, uz gotovo ravnomjeran rast izvoza i uvoza, pokazale su prve procjene evropskog statističkog ureda.

EU je u junu izvezao robe ukupne vrijednosti 158 milijardi eura, što je 4,0 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata, izvještava Fena.

Robni uvoz uvećan je u istom razdoblju 3,9 posto, na 150,9 milijardi eura. Time je višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom uvećan na godišnjoj razini za šest posto, dosegnuvši 7,1 milijardu eura, izračunali su u Eurostatu.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a porasla je u junu 3,9 posto na godišnjoj razini, na 286,2 milijarde eura.

U prvoj polovini godine robni izvoz EU poskočio je 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 931,1 milijardu eura. Uvoz je porastao 11 posto, na 928,7 milijardi eura.

EU je time u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 2,5 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine višak je iznosio 11 milijardi eura.

Lavovski dio apsolutne vrijednosti izvoza EU činili su u prvoj polovini godine strojevi i vozila, ukupno 388,2 milijarde eura, što je 7,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U istom je postotku uvećana i vrijednost uvoza strojeva i vozila, dosegnuvši 292,8 milijardi eura.

Najviše je, pak, u prvoj polovini godine poskočio izvoz i uvoz energije. Izvoz je tako uvećan 48 posto, na 49 milijardi eura. Uvoz je porastao 43,3 posto, na 170,2 milijarde eura.

U trgovini energijom EU je tako zabilježio najveći deficit, od 121,3 milijarde eura, čime je on uvećan za 42 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Deficit je zabilježen i u trgovini sirovinama, u iznosu 15,2 milijarde eura, što je za 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

SAD je u prvoj polovini godine zadržao status vodećeg trgovinskog partnera EU, čiji se višak u robnoj razmjeni s transatlantskim partnerom povećao na godišnjoj razini za 4,8 posto, na 57,3 milijarde eura.

Izvoz je pritom porastao 4,3 posto, na 189,3 milijarde eura. Uvoz je uvećan 4,1 posto, dosegnuvši 132 milijarde eura.

Na drugom je mjestu Kina u robnoj razmjeni, s kojom je EU u prvoj polovini godine zabilježio deficit od 79,1 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju manjak je iznosio 83,6 milijardi eura. Pritom je EU u Kinu izvezao robu ukupne vrijednosti 97 milijardi eura. Vrijednost uvoza iznosila je 176 milijardi dolara.

Prva procjena za eurozonu pokazuje rast robnog izvoza na godišnjoj razini za 3,9 posto, na 187,2 milijarde eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata. Uvoz je uvećan 6,2 posto, na 160,7 milijardi eura.

Time je eurozona u junu zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 26,6 milijardi eura, što predstavlja pad na godišnjoj razini za osam posto.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone uvećana je u junu za 3,5 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 157,5 milijardi eura.