Vidović: Platićemo doprinose u martu i aprilske plate za one koji ne rade

0

Budžet Republike Srpske je stabilan, isplatio je sve svoje obaveze u martu, iako je prihod na kraju marta manji za 20 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Vidović je rekla da će Vlada platiti martovske poreze i doprinose za one koji ne rade, te da će u aprilu za njih morati biti obezbijeđene i plate.

– Naravno u aprilu i dalje imaju zabranu rada. Znači da ćemo u aprilu morati da im obezbijedimo i plate i poreze i doprinose. Minimalnui platu sa doprinosima i porezima, a poslodavac ako ima mogućnost da isplati veći dio – rekla je Vidović, prenose Nezavisne novine.

Ministrica finansija RS je dodala da se mogu očekivati i problemi u privredi.

– Određen broj fabrika koje rade za izvoz, oni neće moći da izvoze i doći će u probleme. Očekujem da određen broj preduzeća koji uvozi sirovinu bude u problemu s obzirom da se sirovine jako teško uvoze – rekla je Vidović.

Dodala je da će Vlada sve to sagledati i pobrinuti se da obezbijedi sredsva da se pomogne.

Ona je ponovila da je budžet stabilan i da je izvršio sve obaveze, uprkos tome što su prihodi u periodu januar-mart manji za 40 miliona KM.

– U prošloj godini imali smo suficit od 77 miliona i još nekih rezervi, i izmirujemo obaveze iako je prihod u prvoj polovini marta veći za 17 posto u odnosu na mart prošle godine, ali je na kraju marta manji za 20 posto. Ako posmatramo period januar – mart, prihodi su manji za 40 miliona – rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je prioritet da se sačuva stabilnost budžeta, ali da ništa manje nije važno da se pomogne privredi, te da se ne dozvoli da se bilo koji privredni subjekat ugasi.

– Naša je ambicija da obezbijedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima. Moramo očekivati u aprilu probleme u industriji, jer već određeni broj fabrika neće moći da izvozi svoju proizvodnju. Očekujem da broj privrednika koji uvozi sirovine takođe bude u problemu. Sve ćemo to sagledati i obezbijediti sredstva da se pomogne – rekla je Vidović.