Veoma vrijedna nekretnina na hrvatskoj obali vraćena BiH

0

Dječije odmaralište „Lozica“ kod Dubrovnika je nakon pravne bitke duge više od 30 godina vraćeno Crvenom križu Novo Sarajevo.

Zajednički interes kantona, grada i općine je da zaštiti ovu vrijednu, višemilionsku imovinu od oko 4000 kvadrata zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji i da joj vrati namjenu oporavilišta i odmarališta, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić
U pitanju je ogromno zemljište uz morsku obalu, veliki barokni dvorac, plaža, specijalno izgrađeni podvožnjak iza kojeg se nalazi hotel sa tri sprata i dvije luksuzne vile.
Odmaralište je radilo tokom cijele godine, zimi i na proljeće su dolazili uglavnom penzioneri, a ljeti se prostor koristio za škole u prirodi i za oporavak djece nakon liječenja.
“Sigurna sam da će nam koristiti izuzetno uspješni partnerski i prijateljski odnosi sa Gradom Dubrovnikom i uvaženim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Vrijeme je za konkretno osnaživanje saradnje u oblasti infrastrukture, turizma, ali i očuvanja našeg vrijednog naslijeđa”, rekla je Karić.