Veliki udar na Željeznice RS-a: Najveći partner otkazao prevoz robe

0

“Arcelor Mittal” iz Zenice obavijestio je “Željeznice RS” da zbog teškog stanja na tržištu od danas prekida transport željezne rude iz Omarske, a u javnom preduzeću Republike Srpske nadaju se da će obustava teretnog željezničkog saobraćaja biti kratkog daha.

Obavještenje o prekidu dopreme rude “Arcelor Mittal” je na adresu ŽRS proslijedio 8. novembra.

– Nažalost, situacija na tržištu je i dalje teška i neizvjesna. AM Zenica je prisiljen da obustavi utovar rude od 10. novembra. Sutra utovarite raspoložive vagone, a od petka do novog obavještenja nemojte vršiti dalje utovaranje – stoji u obavještenju koje je u srijedu “Arcelor Mittal” poslao ŽRS.

Rukovodstvo preduzeća nada se da će obustava teretnog transporta biti samo kratkotrajna.

– I do sada se dešavalo da dođe do obustave transporta rude od strane “Arcelor Mittala”. Imaju oni nekih problema i sa svojim sindikatom i radnicima. To je uglavnom do sada trajalo nekoliko dana pa se nadamo da će i ovaj put tako biti. Za sada to nije ništa zabrinjavajuće, a za neki naredni period, za iduću godinu, trenutno ne možemo ništa govoriti – kazao je “Glasu Srpske” direktor ŽRS Slađan Jović.

Koliko je saradnja sa “Arcelor Mittalom” iz Zenice značajna, naglašava Jović, pokazuje podatak da javno preduzeće za željeznički saobraćaj od te saradnje ostvaruje 40 posto svojih ukupno zarađenih prihoda na godišnjem nivou.

Radnici ŽRS navode da bi duži prekid teretnog transporta ostavio nesagledive posljedice po “Željeznice”.

– “Arcelor Mittal” je najveći poslovni partner ŽRS. Preduzeće po osnovu te saradnje ostvaruje najveće prihode, sve ostalo je sitno. Zbog prekida transporta željezne rude iz Omarske ka Zenici radnici su od danas raspoređeni na korišćenje narađenih sati. Do sada su bila dva otpravnika na radnom mjestu, a danas će biti jedan, onaj drugi koristiće narađene sate – kazali su “Glasu” radnici “Željeznica”.

Glavni odbor Sindikata “Arselor Mitala” je 3. oktobra jednoglasno donio odluku o organizaciji i sprovođenju generalnog štrajka sa zahtjevom za zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024. godinu uz povećanje plata i naknada radnicima zbog rasta troškova života. Tada je najavljeno da će štrajk početi 20. novembra te da će trajati sve do ispunjenja zahtjeva sindikata.

“Željeznice RS” za devet mjeseci ove godine ostvarile su gubitak veći od 13 miliona maraka, dok je u istom periodu lani minus u poslovanju iznosio nešto više od šest miliona maraka.

Poslovni prihodi preduzeća na kraju septembra iznosili su 47,05 miliona maraka i bilježe pad u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 49,22 miliona maraka. Ukupan akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća na kraju septembra dostigao je 142,39 miliona maraka.