Domaća kompanija u novu fabriku investira 37 miliona KM

0

Ovim investicijama kompanija pravi iskorak u sektor prehrambene proizvodnje što će svakako donijeti i nova radna mjesta

Jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje u Bosni i Hercegovini Union Foods d.o.o iz Čitluka, u Orašju je započeo izgradnju tvornice za proizvodnju tortilja tijesta i tortilja čipsa.

Riječ je o višemilionskoj investiciji a zbog rasta kursa dolara u odnosu na euro njena vrijednost vjerovatno će dostići čak 37 miliona KM, kazao je za BiznisInfo direktor Union Foodsa Damir Juka.

Nova fabrika bit će najveća fabrika ove vrste na prostoru zemalja bivše Jugoslavije a za početak u njoj će biti zaposleno 48 radnika u jednoj smjeni. Nakon dvije godine, očekuje se da ovaj broj poraste na 81.

Planirano je da proizvodnja započne 2024. godine a kako nam je kazao Juka, proizvodi iz fabrike bit će namijenjeni u prvom redu tržištima BiH, Hrvatske i Srbije.

Nastavak investicija

Inače, ovo je samo nastavak investicija kompanije iz Ljubuškog. Ona je prošle godine kupila tvornicu krem namaza i čokolada Barprom. Otada je u nju investirala preko dva miliona KM i uvela novu robnu marku, krem namaz LA BOMBA.

Ovim investicijama kompanija pravi iskorak u sektor prehrambene proizvodnje što će svakako donijeti i nova radna mjesta.

Vlastiti brendovi

– Ovo je iskorak, ulazak u prehrambenu proizvodnju koju do sada nismo imali. Pored disperzije rizika očekujemo popravljanje profitabilnosti kompanije kao i benefite za društvenu zajednicu kroz novo zapošljavanje – kazao nam je Juka.

Inače, Union Foods d.o.o. jedan je od vodećih distributera  robe široke potrošnje koji više od 20 godina ekskluzivno za tržište u BiH uvozi i distribuira kolekciju evropskih i svjetskih prehrambenih brendova.

Poslovna zgrada kompanije

Osnovna djelatnost kompanije je distribucija rashlađenih i nerashlađenih proizvoda, no danas je tu i proizvodnja u okviru nekoliko vlastitih brendova.

Ova kompanija stoji i iza projekta vinarije Hercegovina Produkt, brendova Aluking Slim i PAQ a njen veliki uspjeh je i projekat “Etno selo Herceg“, turističko-ugostiteljsko naselje s preko 50 objekata izgrađenih u tradicionalnom stilu.

D. S.