Velika Britanija zabranila kupovinu nove 5G opreme od Huaweija

0

Britanija je u utorak naložila svojim telekom operaterima da od početka sljedeće godine prestanu kupovati opremu za 5G tehnologiju od kineskog giganta Huawei i da izbace iz upotrebe svu opremu ove kompanije do 2027. godine.

“Od kraja ove godine telekom provajderi ne smiju kupovati nikakvu 5G opremu od Huaweija”, rekao je digitalni ministar Oliver Dowde, izvijestio je AFP.

U odgovoru, Huawei je rekao da je “razočaravajuća” odluka Britanije “loša vijest za bilo koga u Velikoj Britaniji sa mobilnim telefonom” i zaprijetio je da će to negativno uticati na brzinu digitalnih usluga u ovoj zemlji. Takođe je pozvao vladu da preispita.

“Ostajemo sigurni da nova američka ograničenja ne bi uticala na otpornost ili sigurnost proizvoda koje isporučujemo Velikoj Britaniji”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Kina je prošle sedmice upozorila Britaniju da se može suočiti s posljedicama za međunarodni ugled trgovinske nacije ako odustane od Huaweija.

Johnson je razljutio američkog predsjednika Donalda Trumpa i uznemirio neke članove svoje konzervativne stranke dopuštajući kineskom lideru u 5G tehnologiji da pomogne u razvoju brze podatkovne mreže u januaru.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u to vrijeme završavalo svoj mučni izlazak iz Evropske unije i nastojalo je uspostaviti čvrste veze s moćnim azijskim ekonomijama koje bi mogle ispuniti Johnsonovu viziju “globalne Britanije”.

Ali Trumpova administracija rekla je Johnsonovoj vladi da je njena odluka ugrozila dijeljenje obavještajnih podataka i čak bi mogla rezultirati premještanjem nekih Pentagonovih borbenih aviona iz njegove engleske baze.
Washington vjeruje da bi ova kineska kompanija mogla ili špijunirati za Peking ili zatvoriti mreže rivalskih zemalja 5G u slučaju rata.

Huawei je to uvijek negirao i ukazivao na dvije decenije saradnje s britanskim sigurnosnim agencijama koje su provjeravale sigurnost postojećih 3G i 4G mreža.

Britanska odluka dolazi nakon što su američke sankcije u maju blokirale Huaweijev pristup komponentama koje proizvode kompanije u ovoj zemlji. To ograničenje je povećalo mogućnost da se Huawei mora prebaciti sa pouzdanih američkih dobavljača na alternativne čiju sigurnost britanske obavještajne agencije nisu mogle garantovati.

D. Hadžić