Velika akvizicija: Rađa se lider na tržištu metala u BiH

0

Kompanija MILCO d.o.o. Laktaši kupuje većinski udio u firmi „21 Maj“ sa sjedištem u Banjaluci.

Ova koncentracija imat će efekat prvenstveno na tržištu trgovine ne veliko metalima i metalnim rudama na području cijele BiH, piše BiznisInfo.  

– Pravni oblik ove koncentracije jeste sticanje kontrole privrednog subjekta “MILCO d.o.o.” Laktaši nad privednim subjektom „21 Maj d.o.o“ kupovinom većine dionica ili udjela osnovnog kapitala – navodi se u prijavi koncentracije ova dva preduzeća.

Preduzeće MILCO d.o.o  uspješno posluje  od 1989. godine. Osnovna djelatnost je prodaja robe iz oblasti crne i obojene metalurgije. Asortiman u potpunosti prati cjelokupnu metaloprerađivačku industriju i zanatstvo što potvrđuje obim prodaje od oko 10.000 tona godišnje sa tendencijom daljeg rasta.

Prema saznanjima BiznisInfa, a na osnovu baze podataka BisnodeBH, „Milco“ je lani imao prihode od 23,5 miliona KM.

Firma 21. “Maj d.o.o.” Banja Luka se bavi veleprodajom robe crne i obojene metalurgije.

Preduzeće je osnovano 2013. godine a za relativno kratko vrijeme na tržištu Bosne i Hercegovine se pozicioniralo kao fleksibilan, pouzdan i korektan partner na polju distribucije roba, crne i obojene metalurgije.

Trenutno su, kako tvrde, jedan od vodećih distributera crne i obojene metalurgije u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima iz baze Bisnode BH, „21 Maj“ je lani imao prihode od 17,8 miliona maraka.  

S obzirom da se obje firme ubrajaju među lidere na domaćem tržištu, njihovo spajanje će svakako dovesti do nastanka ključnog igrača u ovoj grani trgovine.

Autor: BiznisInfo