Vegafruit: Otvorili smo strana tržišta, treba nam podrška na domaćem

0

Nakon zaustavljanja rada pogona, AS GROUP je preuzela distribuciju Vegafruitovih proizvoda, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i spasila radna mjesta. Sada je važno da nas podrže trgovački lanci u Bosni i Hercegovini, i domaći potrošači.

Gradačac, 16. decembar 2016. – Bosanskohercegvački prerađivač voća i povrća Swity d.o.o., vlasnik poznatih Vegafruitovih brandova, nakon pokretanja proizvodnje koja je do februara ove godine bila u potpunosti stala, ponovno izvozi svoje Swity sokove, Fruby džemove i Vegy pasterizirano povrće. Izvozom  na tržišta SAD, Njemačke, Danske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Švicarske u prvoj godini povratka na ino tržišta ostvaren je udio od 20 % u ukupnoj prodaji.

“Našim sokovima, džemovima i pasteriziranom  povrću uspjeli smo ponovno otvoriti zahtjevna strana tržišta. Treba nam podrška domaćih trgovaca i potrošača, jer od naše proizvodnje trenutno  živi 70  radnika i njihovih porodica, ali i par hiljada kooperanata. U ovoj godini smo otkupili oko 4.000 tona voća i povrća. Otkup smo u cjelosti isplatili kooperantima, i po tom osnovu gotovo da i nemamo obaveza finansijske prirode prema našim dobavljačima, na što smo jako ponosni”, izjavio je Haris Salihbašić direktor Swity d.o.o.

Ovo je veliki uspjeh i prvi korak u budućem razvoju Vegafruita čija je proizvodnja prošle godine bila u potpunosti zaustavljena, a čime su radna mjesta bila dovedena u pitanje.

«Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS GROUP je preuzela distribuciju svih naših brandova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta. Sada je važno da nas podrže trgovački lanci u Bosni i Hercegovini, i domaći potrošači, jer samo kupovinom domaćih zdravstveno ispravnih i kvalitetnih proizvoda možemo opstati i dalje graditi našu BiH», apeluje Salihbašić.

Cjelokupan proces proizvodnje odvija se po originalnoj tradicionalnoj domaćoj recepturi. Koristi se isključivo svježe voce i povrće u procesu proizvodnje kontroliranog kvaliteta. Svi sokovi su bez konzervansa i zaslađivača, jer većina zaslađivača koji se mogu naći u sokovima plasiranim na našem tržištu, nije primjerena u ishrani i dio istih je  zabranjena u EU.

Kupujmo domaće – gradimo BiH, poručili su iz Vegafruita.