Večernji pregled poslovnih vijesti od ponedjeljka

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 02. april 2018. 

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put ima trgovinski suficit s Njemačkom, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema tim podacima, BiH je u prva dva mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robe u vrijednosti od 280.209.392 KM, dok je iz Njemačke u BiH uvezeno robe u vrijednosti od 272.424.579 KM.

Hrvatski Končar i bh. firma Euroasfalt nastavit će s izgradnjom hidroelektrane Vranduk kod Zenice čija je ukupna vrijednost 114 miliona KM. Ovaj hrvatsko-bosanski konzorcij zamijenit će austrijski Strabag koji je prošle godine od Elektroprivrede BiH zatražio raskid ugovora nezadovoljan finansijskim uvjetima.

Predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IsDB), njegova ekselencija dr. Bandar M. H. Hajjar, i ove godine učestvovat će na Sarajevo Business Forumu (SBF), potvrdili su iz BBI banke, organizatora vodeće poslovno-investicijske konferencije jugoistočne Evrope, koja će se 25. i 26. aprila, deveti put zaredom održati u Sarajevu. Bit će to njegova druga posjeta glavnom bh. gradu u svojstvu prvog čovjeka najveće finansijske institucije islamskog svijeta, čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara.

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2018. godine iznosili su 1 milijardu i 701 milion KM i veći su za 158 miliona KM ili 10,25% u odnosu na isti period 2017. godine kada su iznosili 1 milijardu i 543 milliona KM, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje. Iz sredstava koje je prikupio UIO sa više od 80 % finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko distrikt, kantoni u FBiH i opštine u cijeloj BiH.

Tehnički remont Bratunac (TRB) pripojit će sebi preduzeće “Macrohard Mechanik” iz Pala koje se bavi proizvodnjom mašina za humano deminiranje, i na taj način ojačati svoj poslovni portfolio. Paljansko preduzeće je osnovano 1996. godine, a proizvodnjom mašina za deminiranje počelo se baviti 2005. godine. Pet modela MH-05 koje su proizveli nalazi se u BiH, a tri u Sudanu, pišu Nezavisne novine. TRB, uključujući poslovne jedinice u Bijeljini i Banjaluci, trenutno zapošljava oko 200 ljudi u zemlji.

Predsjednik austrijske Privredne komore Kristof Lajtl rekao je da je Austrija najveći investitor u BiH, dok je u Srbiji i Makedoniji druga, te izrazio uvjerenje da će ekonomska saradnja sa regionom biti dalje unapređivana. “Najveći potencijal za saradnju predstavljaju metalurgija, proizvodnja tekstila, IT usluge i obrada sirovina u šumarstvu i poljoprivredi”, kaže Lajtl.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila kredit u iznosu od 10 miliona KM Mikrokreditnoj fondaciji Partner za kreditiranje mjera energetske efiksanosti u stambenom sektoru. Sredstva su odobrena u okviru European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) programa od 85 miliona eura, Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan.

Predstavnici Općine Bosanska Krupa i Biznis centra bh. dijaspore (DBC) potpisali su Memorandum o saradnji koji se zasniva na zajedničkom pružanju podrške ulaganju, obostranoj promociji i aktivnosti na privlačenju investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Hidroelektrana /HE/ Višegrad je u martu proizvela 199,93 gigavat-časova električne energije i time ostvarila mjesečni rekord proizvodnje u dosadašnjem radu. Ukupna proizvodnja u prvom kvartalu iznosi 431,71 gigavat-časova električne energije, što je drugi najbolji prvi kvartal od početka rada Hidroelektrane u posljednjih 28 godina.

Predstavnici češke firme TTS, u društvu predstavnika Ministarstva za privredu ZDK i direktora JP Toplana Tešanj posjetili su Općinu Tešanj kako bi sa Općinskim načelnkom razgovarali o mogućnostima saradnje kroz javno-privatno partnerstvo. Radi se o firmi koja u vlasništvu ima svoja postrojenja za zagrijavanje u deset gradova u Češkoj, u nekim gradovima u Slovačkoj i Ukrajini, te u svom poslovanju ima proizvodnju kotlova za grijanje na bio masu i proizvodnju agro-biomase.

Aviolet, poseban brend za čarter prevoz Air Serbije, obavljat će tokom ove ljetne sezone čarter letove iz Banja Luke u tursku Antaliju.