Večernji pregled poslovnih vijesti od petka

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 30. mart 2018. 

# Hotel Sarajevo dobio novog vlasnika

Predstavnici Orbis Hotel Group i firme Tareq Hospitality d.o.o., novog vlasnika Hotela Sarajevo, potpisali su u Parizu franšizni ugovor čime će hotel Sarajevo postati dijelom poznatog internacionalnog branda ibis Styles.

Enes Kazazić, projekt menadžer novog ibis Styles Sarajevo najavljuje sveobuhvatnu rekonstrukciju i adaptaciju postojećih 69 soba. Planirano je i značajno proširenje hotela i povećanje kapaciteta sa dodatnih 117 soba. Najavljeno je ulaganje od oko 30 miliona KM i otvaranje 25 novih radnih mjesta.

 # Tešanjski Madi zainteresovan za ulaganje u Ilijaš

Danas je u Ilijašu održan sastanak općinskog načelnika i predstavnika kompanije Madi d.o.o. Tešanj na čelu sa direktorom Maidom Jabandžićem. Predstavnici komapnije su na današnjem sastanku izrazili potencijalnu zainteresiranost za investiranje na području općine Ilijaš.

# Direktna strana ulaganja u BiH 758 miliona KM

Preliminarni podaci Centralne banke BiH pokazuju da direktna strana ulaganja za prošlu godinu iznose 758.400.000 KM, što je više za 57,3 odsto nego 2016. godine, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH. Iz FIPA-e ističu da ovakav pozitivan trend rasta priliva direktnih stranih investicija očekuju i u narednom periodu.

# Arcelor Mittal počeo kapitalni remont zeničke Visoke peći

Kompanija “ArcelorMittal Zenica” danas je započela kapitalni remont pogona Visoke peći, koji će trajati do sredine juna ove godine. Riječ je o ukupnoj investiciji od 60 miliona KM, od čega se 50 miliona KM odnosi na remont visoke peći, a 10 miliona KM bit će utrošeno na remontne radove u pogonima Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice. Ovaj projekt će omogućiti da visoka peć neometano radi još narednih 15-20 godina.

# Međuentitetske investicije daju rezultate

Velike međuentitetske investicije u BiH i dalje su rijetke, ali ono što je dosad realizovano pokazuje se kao pun pogodak. Možda najsvjetliji primjer je investicija firme Lafat komerc iz Kalesije (FBiH) u fabriku radijatora Termal u Loparama (RS). Proizvodnja u ovoj fabrici je pokrenuta lani nakon desetak godina pauze, a investicija je loparsku fabriku spasila od propasti. Do sada je zaposleno 76 radnika a u konačnici cifra će dosegnuti 120 uposlenika.

# Addiko Bank dobitnik šest nagrada ‘Transform Awards Europe 2018’

Addiko Bank dobitnik je šest ‘Transform Awards Europe 2018’ nagrada koje se dodjeljuju za projekte najboljeg upravljanja brendovima i rebrendinga, najkreativnije osmišljenog vizualnog identiteta, te kvalitetnog upravljanja ugledom.

# Uredna isporuka prirodnog gasa u Federaciji BiH

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić obavijestio je javnost da su osigurane uredne isporuke prirodnog gasa za Federaciju BiH. Time će svim potrošačima biti osigurane potrebne količine ovog energenta.

# RS uvodi elektronske građevinske dozvole od 2019.

Republika Srpska bi trebalo da od naredne godine izdaje građevinske dozvole elektronskim putem. Tako bi duge procedure, koje u pojedinim opštinama traju i po nekoliko mjeseci, bile skraćene, a svaki potencijalni investitor u kratkom roku znao bi da li će dobiti dozvolu za gradnju, ili ne.